Promena u navikama ishrane građana Srbije: Potrošnja hleba opada. Hleb se najmanje jede u Vojvodini

Od strane Ozon
0 komentar

Statistički podaci ukazuju na značajan pad potrošnje hleba u Srbiji u poslednjih 15 godina. Prema udruženju „Žitounija“, potrošnja hleba po stanovniku godišnje sada iznosi oko 51 kilogram, što je gotovo 40 odsto manje u poređenju sa brojem od 91,5 kilograma pre jedne decenije i po. Ova promena u ishrani pokazuje da se preferencije stanovništva menjaju, a trend manje potrošnje hleba deo je šireg obrasca zdravijih navika ishrane.

„Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje“, naveli su za „Politiku“ iz „Žitounije“.

Analizirajući potrošnju po regionima, uočava se da se potrošnja hleba u razvijenijim delovima Srbije nalazi ispod proseka, dok je situacija obrnuta u siromašnijim područjima. Udruženje „Žitounija“ takođe ističe da, iako potrošnja hleba opada, potrošnja peciva ostaje konzistentna i čak povećana u razvijenijim regionima.

Rezultati poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstava pokazuju da se potrošnja hleba po regionima kreće različito: u Beogradu je 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8 kilograma, dok je u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma po stanovniku godišnje.

Zoran Pralica, predstavnik Unije pekara Srbije, ukazuje da se svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba u Srbiji. On napominje da smanjenje potrošnje hleba može biti rezultat promena u trendovima ishrane, dok se istovremeno primećuje porast prodaje hleba „Sava“ zbog njegove niže cene.

Iako potrošnja hleba beleži statistički pad, Pralica ističe da je i dalje reč o dominantnoj namirnici u ishrani stanovništva. Upoređujući sa drugim zemljama, podaci o potrošnji hleba su zanimljivi: Nemci konzumiraju 57 kilograma godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je potrošnja u Indiji znatno niža, iznoseći 1,7 kilograma po stanovniku godišnje. Ovi brojevi ukazuju na različite obrasce ishrane širom sveta i različite uticaje na potrošnju hleba.

Politika

Možda Vam se svidi i