Projekat letnjih kampova za mlade iz Dijaspore i regiona – Spajanje mladih sa kulturom i baštinom Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Đorđe Milićević, koji je odgovoran za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, predstavio je danas, u prisustvu gradonačelnice Sremske Mitrovice, Svetlane Milovanović, uspešne rezultate projekta letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona. Ovi kampovi su se održavali širom Srbije tokom prethodna tri meseca.

Projekat je u celini finansiran od strane Kabineta ministra bez portfelja, dok su lokalne samouprave bile odgovorne za organizaciju kampova. Tokom leta, ukupno je održano 22 kampa u gradovima i opštinama širom Srbije.

Najvažniji trenutak ovog projekta bio je Prva srpska omladinska radna akcija (1. SORA), koja je održana u Vizitorskom centru „Zasavica“ pod okriljem ovog programa. Učestvovalo je 100 mladih iz dijaspore i regiona, a organizaciju je sprovela Grad Sremska Mitrovica. Ministarstvo zaduženo za odnose sa dijasporom je finansiralo troškove organizacije ovog kampa u iznosu od sedam miliona dinara.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović istakla je da su ovi kampovi pružili mladima priliku da istraže prirodno dobro Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ i da se uključe u aktivnosti na merama sanacije ekosistema. Takođe, kampovi su omogućili mladima da istraže srpski jezik, istoriju, geografiju, i da se upoznaju sa tradicijom i zanatima koji su deo bogate srpske kulture.

Ministar Milićević naglasio je da su kroz ove kampove prošla čak 5.000 dece i mladih iz regiona i dijaspore. Cilj projekta bio je očuvanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, te podsticanje njihovog povratka u Srbiju kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala zemlje.

Kampovi su bili organizovani u tri tematske celine: naučno-obrazovani i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava. Mladi koji su učestvovali nisu se samo bavili ovim temama, već su imali priliku da istraže kulturno-istorijsku baštinu opština i gradova u kojima su boravili, usavrše znanje srpskog jezika i steknu nove prijatelje sa istim poreklom i identitetom.

Ministar Milićević najavio je da će završni kamp okupiti više od 200 mladih sportista iz regiona i dijaspore i da će se održati početkom novembra na Srebrnom jezeru. Ovaj projekat predstavlja uspešan korak ka povezivanju mlade generacije sa bogatom kulturnom i prirodnom baštinom Srbije.

Možda Vam se svidi i