Projekat „Edukacijom do ublažavanja klimatskih promena u području upravljanja komunalnim otpadom“ predstavljen u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Projekat „Edukacijom do ublažavanja klimatskih promena u području upravljanja komunalnim otpadom“ – EDU CLIC danas je predstavljen u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Nosilac projekta: Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište J. J. Štrosmajera u Osijeku. Partneri: Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Regionalna razvojna agencija Srem. Na konferenciji su govorili:

  • Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice
  • prof. dr Goran Vujić, FTN Novi Sad,
  • prof. dr Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku
  • Milan Mirić, direktor RRA „Srem“ Ruma

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić je izjavio da ovaj projekat predstavlja edukativno-stručno hrvatsko-srpsko partnerstvo čiji je cilj ublažavanje klimatskih promena, smanjenje efekata staklene bašte i unapređenje kvaliteta životne sredine kroz rad i funkcionisanje Regionalne deponije Srem-Mačva, koju su osnovali grad Sremska Mitrovica i grad Šabac.

„Posebno sam zadovoljan što je Sremska Mitrovica odabrana za ovaj projekat. Aktivnosti su za svaku pohvalu, posebno distribucija briketa kao ogreva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Projekat podrazumeva sakupljanje biomase, odnosno poljoprivrednog otpada koji nastaje orezivanjem vinove loze i voćaka, pretežno na Fruškoj Gori. Taj otpad se sakuplja, pretvara u kompost i presuje u brikete. To predstavlja zaokruženi proces i odličan primer cirkularne ekonomije. Projekat se odlično uklapa sa drugim srodnim aktivnostima koje se tiču zelene agende. Podsetiću na projekat ‘ODVAJAMO’, koji se fokusira na ozelenjavanje javnih i privatnih površina, razvoj dokumentacije za urbanu mobilnost i postavljanje ekoloških semafora, sve s ciljem smanjenja emisije CO2“, rekao je Samardžić.

Samardžić očekuje pozitivne rezultate i koristi za sve građane, ali naravno, najviše za one koji su najpotrebniji.

Možda Vam se svidi i