SREMSKA MITROVICA. Do 2020. godine se smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, kada je otkrivena na ovoj Vojvođanskoj planini. Ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, procvetala je na Popovom čotu, kod Grgurevaca.
Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Vrlo je lekovit i aromatičan, a za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova i prodaje se po ceni od 1.500 dolara.
Šafran je ranoprolećna biljka koja se uglavnom može pronaći na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio.
Šafran raste u specifičnim uslovima i cveta samo jednu nedelju u godini. Najbolje raste na suncu i na suvom, ali bogatom tlu.
Na visoku cenu ovog začina utiče i to što se sve radi ručno – od žetve do sušenja.
Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španije, a ljudi širom sveta spremni su da odvoje novac za ovaj skupoceni začin zbog njegovih lekovitih svojstava. Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve – od pripreme parfema do lekova.
Istraživanja su pokazala da šafran, između ostalog, može poboljšati raspoloženje, umanjiti simptome PMS-a i pomoći u mršavljenju. Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene sporedne efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran umanjuje anksioznost i depresiju.
Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog ukusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Najčešće se koristi u pripremi slatkiša te jelima s pirinčem.