Preteće objave na društvenim mrežama: Koliko ih je i kolike su kazne?

Od strane Ozon
0 komentar

Broj krivičnih prijava koje su podnete zbog ugrožavanja sigurnosti na društvenim mrežama meri se desetinama.

Međutim, samo je jedna pretnja dovoljna da se pokrene krivičnopravni sistem naše zemlje, kaže za Politiku Branko Stamenković, šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

Pojedinci su nakon dve masovne pucnjave u kojima je nastradalo 17 osoba, iskoristili društvene mreže da upute pretnje da će na sličan ili isti način ponoviti ovakva krivična dela.

Policija je intervenisala zbog uznemirujućeg ponašanja više mladih ljudi koji su u objavama veličali zločin trinaestogodišnjeg napadača iz škole na Vračaru.

Branko Stamenković kaže da se podaci još upoređuju, ali da se čini da maloletnih osoba koje su upućivale slične pretnje ili poruke podrške ima manje nego punoletnih.

Broj osumnjičenih za izazivanje opšte opasnosti i srodna krivična dela u poslednjih nedelju dana bio je veći od uobičajenog. Bitno je naglasiti da su svi državni organi koji su nadležni da se bore protiv ovih oblika kriminala momentalno reagovali sa krajnjom odlučnošću i da je ta akcija još u toku“, navodi Stamenković za Politiku.

Ukoliko se na sudu dokaže da su učinili delo izazivanje opšte opasnosti, osobe koje su pretile na društvenim mrežama možda čeka višegodišnja zatvorska kazna.

„Za ovo delo zaprećene su vrlo ozbiljne sankcije koje se u osnovnom obliku kreću od šest meseci do pet godina zatvora, dok je za teže oblike izvršenja zaprećena kazna od dve do deset godina. Za najteže oblike koji su sankcionisani kao teška dela protiv opšte sigurnosti kazna je od dve do dvanaest godina zatvora“, objašnjava Politikin sagovornik.

Ističe da je u objavama bilo „izvesnog kopiranja“, u smislu objavljivanja planova koji su slični događajima iz Beograda i Mladenovca.

„Apelujem na sve korisnike interneta da shvate ozbiljnost situacije i da se u lošem smislu ne povode za onim što se desilo. Ukoliko smo bili iznenađeni događajima prošle nedelje zbog svoje nepredvidivosti, sada to više nismo. I najmanje preteća objava biće proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje„, ističe Stamenković.

Izvor: Politika

Možda Vam se svidi i