Predlog zakona: Savesnim vozačima policija u nekim slučajevima neće pisati kaznu

Od strane Ozon
0 komentar

U razgovoru sa pukovnikom policije Slavišom Lakićevićem, načelnikom Uprave saobraćajne policije, Kurir je otkrio predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima će u Srbiji prvi put biti regulisano korišćenje e-trotineta. 

Novine ne očekuju samo vozače u kategoriji mikromobilnosti. 

„Pored uređenja mikromobilnosti, predloženim izmenama zakona prevencija ponovo postaje deo nadležnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao veoma bitnog subjekta bezbednosti saobraćaja. Uprkos ogromnim naporima u kontroli saobraćaja i velikom broju otkrivenih prekršaja, svedoci smo da samo represivne mere ne mogu biti dovoljne i ne daju dugoročne efekte, tako da smo želeli da damo doprinos unapređenju bezbednosti saobraćaja i preventivnim aktivnostima“, objašnjava pukovnik Lakićević. 

On ističe da saobraćajna policija ulaže maksimalne napore u kontroli saobraćaja. 

„Prošle godine je bilo 1.350.000 saobraćajnih prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja otkad je donet važeći zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, ali, nažalost, to nije dovoljno da se spreče najteže saobraćajne nezgode“,naglašava i dodaje: 

„Broj najtežih otkrivenih prekršaja (prekoračenje brzine, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, upravljanje vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, nasilnička vožnja, nepropisno preticanje, nekorišćenje pojasa…) bio je u ogromnom porastu, ali i pored toga smo imali 30 poginulih više u odnosu na 2021. godinu.

Opraštanje lakših prekršaja ako ste savestan vozač

Još jedna novina zavređuje posebnu pažnju.

„Ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja može izdati upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo takav prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima. Navedeno će se odnositi na lakše prekršaje, kojima se direktno ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Izvor: kurir.rs / Mina Branković

Možda Vam se svidi i