Povećavaju se kazne za roditelje nasilnih učenika

Od strane Ozon
0 komentar

Povećanje minimalne kazne za roditelje nasilnih učenika sa 30.000 na 40.000 dinara jedna je od novosti koje donose izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ova promena ima za cilj postavljanje jasnijih i strožih mera protiv nasilja u školama, kao i veću odgovornost za roditelje čija deca prekrše zakone koji štite prava drugih učenika i očuvanje školskog okruženja.

Zakon je ušao u skupštinsku proceduru, ali još nije poznato kada će poslanici o njemu glasati.

Novina je i povećanje minimalne kazne sa 5.000 na 10.000 dinara ukoliko roditelj prekrši član zakona koji reguliše odgovornost roditelja. 

To se odnosi na upis deteta u predškolsko i u osnovnu školu, obavezu redovnog pohađanja nastave, ali i da roditelj pravda izostanke učenika, da na poziv škole uzme aktivno učešće u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom i drugo. 

Povećanje se odnosi na minimalne kazne, dok maksimalne u oba slučaja mogu biti do 100.000 dinara i to se nije menjalo.

Povećanje novčane kazne primenjuje se u slučaju kada dete prekrši članove zakona koji definišu zabranu nasilja i zlostavljanja, kao i zabranu ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo. Ovo je važan korak ka jačoj prevenciji i sankcionisanju nasilja u školama.

Nadalje, izmene zakona uvode brojčano ocenjivanje vladanja od drugog razreda osnovne škole, umesto od šestog razreda kako je bilo ranije. Vladanje će se ocenjivati tokom prvog i drugog polugodišta, čime se želi postići veća transparentnost i preciznost u evaluaciji učeničkog ponašanja.

Predložene izmene takođe predviđaju mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji su nasilni ili ispoljavaju problematično ponašanje van škole. Ovo će omogućiti adekvatniju podršku i rehabilitaciju učenika koji se suočavaju sa poteškoćama u ponašanju.

Važno je napomenuti da učenik protiv koga se vodi disciplinski postupak neće moći da se ispiše iz škole dok se postupak ne okonča. Ovo će sprečiti pokušaje izbegavanja odgovornosti za prekršaje.

Takođe, škole će biti u obavezi da dostave nastavni materijal učenicima koji su udaljeni sa nastave kako bi se obezbedio kontinuitet u njihovom obrazovanju.

Euronews Srbija/Ozon

Možda Vam se svidi i