Poreski inspektori zatvorili 1.340 radnji zbog neizdavanja fiskalnih računa

Od strane Ozon
0 komentar

Poreski inspektori zatvorili su više od 1.340 radnji zbog neizdavanja fiskalnih računa u drugom kvartalu ove godine, najviše trgovaca, saopštila je Poreska uprava.

Ukupno je u drugom kvartalu sprovedeno 4.126 poreskih kontrola, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Nedavno su Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Unija poslodavaca Zrenjanin poslali „Predlog za unapređenje procedura“ Poreskoj upravi kako bi se sprečilo neosnovano zatvaranje radnji, koje se često dešava.

U preporukama se navodi da je uočen problem „olakog zatvaranja legalno registrovanih firmi“ koji je često u suprotnosti sa zakonskom regulativom.

Zatvaranja zbog „viška ili manjka novca“ se često koristi u praksi, iako nije u skladu sa članovima zakona jer da je to bila namera zakonodavca bila bi jasno navedena u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, navodi se u Preporukama.

Utaja poreza

„U drugom kvartalu 2023. godine, poreska policija podnela je 229 krivičnih prijava protiv 339 ljudi. Iznos izbegnutog poreza iznosi4,1 milijardi dinara, od čega se gotovo1,7 milijardi odnosi na PDV„, piše u saopštenju Poreske uprave.

Vrednost oduzete akcizne robeiznosi više od17 miliona dinara. U drugom kvartalu 2023. godine oduzeta je veća količina rezanog duvana, cigareta, kafe i alkoholnih pića a manje nafte i duvana u listu, u odnosu na isti period 2022. godine, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Izvor: Kamatica

Možda Vam se svidi i