Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo obišla bolnicu i kabinet za mamografiju

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dr Snežana Bojanić Stojnić, posetila je danas Opštu bolnicu Sremska Mitrovica. Tom prilikom je dočekana od strane gradonačelnice Sremske Mitrovice, Svetlane Milovanović, i direktora Opšte bolnice, dr Dragana Malobabića.

Tokom posete, pomoćnica dr Snežana Bojanić Stojnić zajedno sa gradonačelnicom i direktorom bolnice imala je priliku da obiđe rezultate zajedničke investicije u opremu, posebno novi mamograf. Ova moderna oprema je rezultat saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine i Grada Sremska Mitrovica.

Obilazak je obuhvatio i Službu za radiološku dijagnostiku gde se novi mamograf nalazi, te su dr Bojanić, gradonačelnica i dr Malobabić imali priliku da se upoznaju s radom i funkcijom ove nove opreme, koja će značajno doprineti unapređenju radiološke dijagnostike i pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima.

Danas smo ovde radosnim povodom – stigao je novi mamograf koji je stečen uz podršku sredstava od strane Pokrajine i grada Sremska Mitrovica. Ovaj događaj predstavlja primer uspešne saradnje između Opšte bolnice i Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje. Kroz godine, Pokrajinska vlada je uložila značajna sredstva u razvoj bolnice, a grad Sremska Mitrovica nije ostao izostavljen u pružanju značajne finansijske podrške. Čin postavljanja novog mamografa govori o angažmanu grada u brizi o zdravlju građana, ne samo u Sremskoj Mitrovici, već i u celom Sremu. Opšta bolnica se brine o zdravlju i dobrobiti svih građana ovog područja. Vrednost ovog novog mamografa iznosi 29 miliona dinara, što dodatno potvrđuje ozbiljnost i posvećenost ovog napora. Takođe, u pripremi je rekonstrukcija bolnice, proces koji je trenutno u toku, pod nadzorom Republike Srbije. Ovaj obiman projekat predstavlja ozbiljan izazov, ali i priliku za unapređenje zdravstvenih kapaciteta u regionu. Ovaj projekat se temeljno razmatra i planira kako bi se obezbedili najbolji rezultati za sve građane ovog područja, rekla je dr Snežana Bojanić Stojnić.

Grad Sremska Mitrovica je istinski posvećen dobrobiti svojih sugrađana, a ovim povodom bih želela da apelujem na sve sugrađanke da obrate pažnju na svoje zdravlje. U današnjem svetu, kada su obaveze i brige oko porodice i dece često celodnevne, lako možemo zaboraviti na važnost preventivnih mera za očuvanje zdravlja žene. Ovaj novi mamograf je ključan alat koji omogućava svima, da pratimo svoje zdravlje. Nažalost, često se setimo značaja preventivnih pregleda tek kada je kasno, a ne treba zaboraviti da je rak dojke potpuno izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi. Ovo je važan aspekt na kojem moramo raditi, mi žene, uzimajući odgovornost za svoje zdravlje. Niko neće brinuti o nama kao što to možemo same. Stoga apelujem na sve žene, ne samo iz Sremske Mitrovice već i iz celog Srema, da zakažu svoje preventivne preglede, što je moguće jednostavnim telefonskim pozivom. U cilju podrške ovoj inicijativi, grad je izdvojio 15 miliona dinara za nabavku ovog mamografa. Naša saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom je veoma uspešna i s ponosom mogu reći da će se ova saradnja nastaviti i dalje. Takođe, želim da naglasim da su žene dobrodošle da se jave lokalnoj samoupravi ukoliko im je potrebna podrška oko prevoza. Važno je da zajedno radimo na podizanju svesti i brizi o našem zdravlju, jer smo jedino tako sposobne da budemo oslonac svojoj porodici i zajednici, rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Prethodnih dana smo u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica započeli smo rad sa prvim digitalnim mamografom. Sa dva već postojeća mamografa koji su služili dugi niz godina, naša bolnica se kontinuirano posvećuje unapređenju dijagnostičkih mogućnosti. Ovaj novi mamograf donosi brojne prednosti, prvenstveno smanjenje doze zračenja koju pacijentkinje primaju tokom pregleda, ali i znatno bolji kvalitet slike koji nam omogućava otkrivanje promena u najranijoj fazi. U saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Pokrajinskim sekretarijatom za zdravlje, koji su učestvovali sa po 50 odsto sredstava, uspeli smo da obezbedimo ovu vrednu opremu. U narednom periodu očekujemo sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za nabavku dodatne opreme, kao što je laparoskopski stub za hirurški blok, ultrazvučni aparat za kardiologiju, aparat za anesteziju, monitorska jedinica za koronarnu jedinicu i novi autoklav koji će biti montiran u službi ginekologije i akušerstva. Naša bolnica prati savremene medicinske trendove i aktivno se uključuje u sve tri skrining kampanje koje država sprovodi, kao što su skrining tumora debelog creva, grlića materice i karcinoma dojke. Dispanzer za žene vrši upućivanje pacijentkinja u našu bolnicu, gde se obavljaju dodatna čitanja i pregledi. Uz to, ponosni smo na aparat koji smo nabavili uz podršku Ministarstva pravde, a koji olakšava uzimanje uzoraka iz dojke. Naša saradnja sa istraživačkim institutima u Beogradu i Sremskoj Kamenici doprinosi kvalitetu naše dijagnostike. Važno je da pacijentkinje slušaju upute medicinskih stručnjaka i posvete se svom zdravlju. Otkrivanje bolesti u ranoj fazi je od suštinskog značaja, a novi mamograf nam omogućava da godišnje obavimo i do 2.000 snimanja. Naša posvećenost leži u pružanju najbolje moguće zdravstvene zaštite našim sugrađankama i svima koji se obrate našoj bolnici, naglasio je direktor Opšte bolnice, dr Dragan Malobabić.

U Službi za radiološku dijagnostiku mitrovačke Opšte bolnice, počeće pregledi dojki savremenim mamografom – aparatom sa pratećom opremom, za čiju nabavku su zajednički izdvojili sredstva Grad Sremska Mitrovica i Vlada Vojvodine,po osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. U toku je obuka medicinskih radnika na radu sa savremenim mamografom – aparatom sa pratećom opremom.

Novi mamograf u Opštoj bolnici – Ozon Media

Možda Vam se svidi i