Poljoprivrednici danas razgovaraju u Vladi Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Poljoprivrednici će se sastati s Vladom Srbije radi pregovora o zahtevima koje su ranije odbili

Poljoprivrednici širom Srbije već četiri dana protestuju blokirajući puteve u više gradova kako bi privukli pažnju Vlade na svoje zahteve. Danas će se predstavnici poljoprivrednika sastati s premijerkom Anom Brnabić kako bi ponovo razgovarali o ispunjenju njihovih zahteva. Ovi protesti su pokrenuti zbog nezadovoljstva poljoprivrednika uslovima u kojima rade i traže bolje subvencije i podršku od Vlade.

Poljoprivrednici su juče dobili pismenu potvrdu od Vlade da će razgovarati o njihovim zahtevima. Međutim, neki od zahteva su već ispunjeni nakon razgovora predsednika Aleksandra Vučića s udruženjima proizvođača mleka koja nisu učestvovala u protestima. Ipak, poljoprivrednici bezuslovno traže ispunjenje dva glavna zahteva.

Prvi zahtev odnosi se na subvencije po hektaru od 35.000 dinara, bez ograničenja na najviše 20 hektara po domaćinstvu. Poljoprivrednici ističu da neće pristati na popuštanje po ovom pitanju. Drugi zahtev se odnosi na ukidanje akcize i poreza na dodatu vrednost za gorivo, sa zahtevanim količinama od 100 litara po hektaru za ratare i 300 litara za povrtare.

Pored navedenih zahteva, poljoprivrednici traže i povećanje najniže otkupne cene mleka na 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV). Takođe, traže premiju za mleko od minimalno 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda preko prelevmana prema EU i zemljama CEFTA sporazuma, kao i regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu i ukidanje naknade za odvodnjavanje.

Vlada Srbije je pre dva dana ispunila zahtev dva udruženja proizvođača mleka, povećavajući premiju za mleko sa 15 na 19 dinara po litru, regres po kravi sa 30.000 na 40.000 dinara i uvođenje prelevmana na polutvrde sireve od 300 dinara. Međutim, ovi koraci nisu zadovoljili poljoprivrednike koji istrajavaju u svojim zahtevima.

Poljoprivredni protesti u Srbiji nastavljaju se već četiri dana, a poljoprivrednici su odlučni da ostvare svoje zahteve. Sastanak s Vladom Srbije pruža im priliku da pregovaraju o ispunjenju zahteva koji se odnose na subvencije, akcize, cene mleka i druge ključne aspekte poljoprivredne proizvodnje. Budući da su neki od zahteva već ispunjeni za druga udruženja, poljoprivrednici se nadaju da će njihovi glavni zahtevi takođe biti uzeti u obzir i da će se postići dogovor koji će zadovoljiti obe strane.

Možda Vam se svidi i