Pokrajinska vlada: Zdravstvenim ustanovama novac za novu opremu

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Pokrajinska vlada izdvojila je oko dve milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja 70 zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Sredstva u ukupnom iznosu od 495,5 miliona dinara po ovom konkursu dobio je i 41 dom zdravlja – za nabavku mamografskih, ultrazvučnih, RTG i EKG aparata, kolor-dopler aparata, sanitetskih vozila i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, medicinske opreme za stomatološka i oftalmološka odeljenja – u Rumi, Bačkoj Palanci, Baču, Pećincima, Sremskoj Mitrovici, Kovačici, Senti, Novom Bečeju, Sečnju, Kanjiži, Srbobranu, Subotici, Srpskoj Crnji, Irigu, Šidu, Plandištu, Novom Kneževcu, Kikindi, Odžacima, Beočinu, Vršcu, Pančevu, Malom Iđošu, Alibunaru, Bečeju, Inđiji, Temerinu, Kovinu, Kuli, Čoki, Beloj Crkvi, Bačkoj Topoli, Staroj Pazovi, Apatinu, Adi, Opovu, Žablju, Bačkom Petrovcu, Titelu, Zrenjaninu i Somboru.

Pokrajinska vlada izdvojila je, preko Sekretarijata za zdravstvo, gotovo 2 milijarde dinara za finansiranje i sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja 70 zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom uručenja ugovora predstavnicima tih ustanova, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine usmereno je ukupno 371,7 miliona dinara za nabavku, između ostalog, ultrazvučnog aparata premijum klase, softversku i hardversku nadogradnju sistema magnetne rezonance za Centar za radiologiju, kao i za dva digitalna RTG aparata, što će UKCV omogućiti najprecizniju dijagnostiku, a biće nabavljena i dva sanitetska vozila.

– Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine – Dečjoj bolnici biće omogućena nabavka 10 novih inkubatora, 15 pacijent-monitora, dva neonatalna respiratora, jednog specijalnog vozila za transport novorođenčadi i druge opreme u ukupnoj vrednosti od gotovo 87 miliona dinara – ističe se na sajtu Pokrajinske vlade.

Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobiće, pored nove medicinske opreme, automatizovani sistem za brzu i pouzdanu identifikaciju mikroorganizama, kao i sredstva za adaptaciju dela Dispanzera za plućne bolesti u Novom Sadu i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za adaptaciju i rekonstrukciju dela prostora Instituta. Ukupna vrednost ugovora za ovaj institut iznosi 118,9 miliona dinara.

– Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine biće usmereno 50,75 miliona dinara za nabavku najsavremenijih monitoring sistema sa 10 monitorskih jedinica i centralnim monitoringom, kao i druge najmodernije opreme – navodi se.

Institutu za onkologiju Vojvodine odobreno je ukupno 39,17 miliona dinara za nabavku opreme za operacioni blok i intenzivnu negu, kao i za nemedicinsku opremu.

Za devet opštih bolnica, devet specijalnih bolnica i šest zavoda izdvojeno je ukupno više od 1,4 milijarde dinara za digitalne mamografe, ultrazvučne aparate, laparoskopske i gastroskopske aparate, opremu za patologiju i ostalu medicinsku i nemedicinsku opremu neophodnu za dijagnostiku i lečenje pacijenata.

Mirović je najavio, između ostalog, i radove u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Novom Kneževcu.

Sredstva u ukupnom iznosu od 495,5 miliona dinara po ovom konkursu dobio je i 41 dom zdravlja – za nabavku mamografskih, ultrazvučnih, RTG i EKG aparata, kolor-dopler aparata, sanitetskih vozila i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, medicinske opreme za stomatološka i oftalmološka odeljenja.

kako se navodi, Pokrajinska vlada finansiraće i projekte za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji zdravstvene stanice u Idvoru, kao i na sanaciji krova zdravstvene stanice u Deronjama.

Mirović je podsetio da su putem ovog konkursa obezbeđena sredstva za dodatnih 16 sanitetskih vozila i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, a po ovom konkursu, 20 zdravstvenih ustanova dobilo je mamograf, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.

Predsednik je ovom prilikom podsetio i na to da je u toku druga faza građevinskih radova na izgradnji objekta Kamenica 3 u institutskom kompleksu u Sremskoj Kamenici, čiji se završetak očekuje do kraja godine. Pokrajinska vlada finansira ove radove sa 2,3 milijarde dinara.

U toku su i radovi na rekonstrukciji objekta Kamenica 1, kao i na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u kompleksu sva tri instituta, a za ova dva projekta iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je ukupno 1,7 milijardi dinara.

U toku je i priprema neophodne dokumentacije za javnu nabavku izvođača radova na adaptaciji dela trećeg sprata objekta Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, celine u kojoj su smeštene jedinice intenzivne nege i Odeljenje kardiohirurgije.

Mirović je izrazio očekivanje da će u drugoj polovini godine početi rekonstrukcija pet klinika koje su smeštene u dva objekta Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine – za očne bolesti, za otorinolaringologiju, za urologiju, za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, i za maksilofacijalnu hirurgiju, te da je Pokrajinska vlada obezbedila 1,3 milijarde za izvođenje tih radova.

Mirović je najavio i rekonstrukciju bolnice u Subotici, koja će takođe biti finansirana iz republičkog budžeta.

Možda Vam se svidi i