Pojačan nadzor veterinarske inspekcije

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Veterinarska inspekcija u Srbiji sprovodi pojačan nadzor i kontrolu objekata koji se bave skladištenjem, proizvodnjom i prodajom hrane, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Posebna pažnja usmerena je na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta sa sekcijama za meso, mleko i mlečne proizvode, kao i na gradske pijace i hale gde se prodaju meso, jaja, riba i mlečni proizvodi.

Zbog visokih temperatura tokom leta, postoji opravdan rizik za bezbednost hrane životinjskog porekla. Samo nekoliko sati pri visokim temperaturama može dovesti do razvoja dva miliona bakterija iz jedne jedine bakterije u hrani.

Stručnjaci ističu da posebno osetljive vrste namirnica uključuju mleveno meso i proizvode od mesa, jaja, kao i mlečne proizvode poput majoneza. Tokom perioda visokih temperatura, hrana se mora čuvati na niskim temperaturama kako bi se održala bezbednost, što se naziva „hladni lanac“.

Inspektori preduzimaju mere u svim situacijama kada se uoče nepravilnosti, bilo da se radi o higijeni, manipulaciji hranom ili neodgovarajućem čuvanju. U zavisnosti od utvrđenih nepravilnosti, propisuju se mere za otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i prodaja neispravne hrane, a neispravna hrana se povlači i uništava.

Protiv prekršilaca se preduzimaju upravne radnje, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Možda Vam se svidi i