Poen po poen, ode dozvola

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Kazneni poeni za saobraćajne prekršaje evidentiraju se u jedinstvenom registru koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i koji je dostupan samo ovlašćenim službenim licima. Kada vozač sakupi 18 bodova, dozvola mu se može oduzeti u roku od tri dana. Za proveru broja kaznenih poena potrebna je naknada od 780 dinara za uslugu overe koju pruža MUP.

Da biste pristupili servisu, posetite euprava.gov.rs, unesite svoje lične podatke, izaberite uslugu vozačke dozvole i izaberite opciju za dobijanje informacija o kaznenim poenima. Biće obezbeđena generisana uplatnica i moraćete da sačekate da stigne izveštaj. Alternativno, prijavu možete preuzeti lično na šalteru MUP-a.

Propisi koji se odnose na vođenje evidencije kaznenih poena, oduzimanje dozvole i izvršenje zabrana upravljanja vozilima predviđaju jasne procedure i uvođenje jedinstvenog registra kaznenih poena.

Kazneni poeni izrečeni pravosnažnim odlukama nadležnih organa evidentiraju se u jedinstvenom registru kaznenih poena za vozače, koji se vodi u okviru informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada vozač sakupi 18 bodova, dozvola mu se privremeno oduzima, a trajanje suspenzije nije ograničeno i može biti duže od dve godine.

Ako je vozaču prethodno suspendovana dozvola zbog 18 akumuliranih bodova, sledeća suspenzija će nastupiti kada dostigne 15 bodova, a zatim 12 bodova.

Saobraćajni prekršaji se ukidaju nakon dve godine.

Po dobijanju presude za zabranu upravljanja vozilom zbog kaznenih poena, vozač mora prvo da plati novčanu kaznu za sve učinjene prekršaje.

Nakon toga moraju da se pridržavaju zaštitnih mera koje im je odredio sud, nakon čega sledi period mirovanja od 90 dana, tokom kojeg su obavezni lekarski pregled i obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Kada se ovi koraci završe, vozač mora da položi stručni ispit kako bi unapredio svoje znanje o bezbednosti u saobraćaju. Tek nakon ispunjavanja ovih uslova povratiće vozačku dozvolu.

U slučajevima kada vozač učini više prekršaja, za svaki prekršaj se dodeljuju kazneni poeni i izriče se jedinstvena kazna, koja predstavlja zbir pojedinačno utvrđenih poena.

Kada ovlašćeni službenik resorne jedinice ministarstva, u kojoj se vodi evidencija vozača, na osnovu podataka iz registra utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi za oduzimanje dozvole, istog dana, a najkasnije u roku od tri dana, pokrenuće postupak za oduzimanje dozvole. nakon utvrđivanja.

U odluci o oduzimanju biće određen rok do kojeg vozač mora predati dozvolu, koji ne može biti duži od tri dana od dana prijema rešenja.

Na osnovu podataka iz registra, službenici ovlašćenog ministarstva će dostaviti obaveštenje o trajanju izrečene mere najkasnije u roku od pet dana od dana njene registracije.

Ne postoje prekršaji za koje se može odrediti samo jedan kazneni poen, osim ako je prekršaj prouzrokovao saobraćajnu nezgodu. U takvim slučajevima može se istovremeno dodeliti najviše 17 negativnih poena.

Za nepropisno parkiranje, neupotrebu pokazivača pravca, neustupanje prednosti i nevezivanje pojasa može se dodeliti jedan negativan bod ako ove radnje doprinose saobraćajnoj nesreći.

Dva boda se dodeljuju za nepopuštanje pešacima na pešačkom prelazu, vožnju u pogrešnom smeru jednosmernom ulicom i vožnju bicikla ili motocikla pod dejstvom alkohola ili droge.

Tri boda se dodeljuju za ne zaustavljanje u blizini školskog autobusa kada deca ulaze ili izlaze, posedovanje i korišćenje radarskih ometača, kao i vožnju u umereno alkoholisanom stanju.

Četiri boda su kazna za prekoračenje brzine, nebezbedno preticanje, nepopuštanje deci, slepim licima, osobama sa invaliditetom ili onima koji koriste štake na pešačkom prelazu.

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, neispravnih guma ili uređaja za upravljanje i vozači početnici koji upravljaju vozilom bez iskusnog vozača sa petogodišnjim iskustvom rezultat je pet kaznenih poena.

Šest bodova daje se za prolazak na crveno ili žuto svetlo, preticanje i prelaženje sa desne strane, vožnja deteta mlađeg od 12 godina ili pijanog ili drogiranog lica na prednjem sedištu.

Vožnja brzinom koja prelazi dozvoljenu za 51 do 70 kilometara na čas i vožnja u saobraćajnoj traci u kojoj je kretanje zabranjeno semaforom, obe donose po sedam kaznenih poena.

Osam bodova se dodeljuje za vožnju pod dejstvom opojnih droga, nepoštovanje signala policijskog vozila ispred i ne zaustavljanje pri davanju znakova upozorenja policijskog vozila.

Vožnja pod jakim dejstvom alkohola, konzumiranje alkohola ili psihoaktivnih supstanci tokom uviđaja, vožnja noću bez farova, kažnjava se kaznom od deset poena.

Postupci agresivne vožnje i vožnje pod potpunim dejstvom alkohola daju 15 bodova. Ako neovlašćeno lice izazove saobraćajnu nezgodu, dobija 16 bodova, a vozači udesi tokom agresivne vožnje kažnjavaju se sa 17 bodova.

Možda Vam se svidi i