Počinje isplata uvećanih zarada: Medicinskim i stomatološkim tehničarima danas, ostali u oktobru

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA, 3. oktobar 2023.

Danas počinje isplata uvećanih zarada u Srbiji, prvo za medicinske i stomatološke tehničare u zdravstvenim ustanovama. Ova povećanja, koja iznose 5,5 odsto, omogućena su nedavnim usvojenim rebalansom budžeta za 2023. godinu.

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da će, prema uobičajenoj dinamici isplate zarada, medicinski i stomatološki tehničari biti prva grupa zaposlenih kojima će se isplatiti veće zarade, kako je ranije najavljeno.

„Po ustaljenoj dinamici isplate zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti“, izjavio je ministar Mali.

Rebalansom budžeta, od septembra će se povećati plate za 208.819 zaposlenih u sektoru prosvete, zdravstva i socijalne zaštite.

Prva grupa koja će dobiti povećane zarade uključuje 143.862 zaposlenih u prosveti, pri čemu će oni u osnovnim i srednjim školama primiti veće zarade 6. oktobra, dok će 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu primiti prva povećana primanja 13. oktobra. Takođe, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama, zajedno sa 1.165 zaposlenih u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, će dobiti povećane zarade 16. odnosno 10. oktobra. Takođe, 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti će takođe dobiti povećane zarade 10. oktobra.

Ministar Mali je istakao da se u oktobru može očekivati povećanje penzija za 5,5 odsto, a da će se plate i penzije u javnom sektoru dodatno povećati i u januaru 2024. godine.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar