Počelo postavljanje znakova upozorenja da je u pitanju pogrešan smer 

Od strane Ozon
0 komentar

Zbog učestalih slučajeva vožnje u pogrešnom smeru na auto-putu, počelo je postavljanje dodatnih saobraćajnih znakova koji će vozače upozoravati da voze u pogrešnom smeru.

Počelo postavljanje znakova upozorenja da je u pitanju pogrešan smer - u planu i još jedan sistem

Foto: Facebook (Goran Vesić)

To je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

“Zbog učestalih slučajeva, za koje verujem da uglavnom nisu slučajni, doneli smo odluku da postavimo još jedan znak kako bi vozači bili dodatno upozoreni da voze pogrešnim smerom, iako svuda već sada postoji jasna signalizacija, postavljena u skladu sa zakonom“, rekao je Vesić za TV Prvu.

Znaci su većih dimenzija od standardnih, i na njima uz obeležje za jednosmeran pravac, stoji i jasna poruka da se vozi u suprotnom smeru.

Na njima vrlo jasno piše da je to pogrešan smer, ali se bojim da većina koja vozi u pogrešnom smeru, to čini namerno, jer učestvuje u nekim igrama izazova. Tako ugrožavaju svoju bezbednost ali u drugih učesnika u saobraćaju i to je pojava sa kojom ćemo kao društvo morati da se izborimo„, rekao je Vesić.

Odmah posle slučaja na auto-putu kod Obrenovca, Vesić je odlučio da se postave dodatni znakovi, a dugoročno rešenje biće pokrivanje svih auto-puteva kamerama.

„Imamo i sada kamere na auto-putevima ali ne svuda. Budemo li uspeli da pokrijemo veći deo auto-puta kamerama, vozači bi na displejevima dobijali upozorenje da se dešava da neko vozi suprotnim smerom na auto-putu. Tako bi mogli unapred da dobijaju i informacije o eventualnim udesima, kako bi usporili. Ali to je proces koji će trajati godinama jer treba da uradimo projekte, da nabavimo opremu na tenderima, da uradimo softverska rešenja… u svakom slučaju to će se dogoditi i već sam izdao nalog da se pripremaju projekti„, rekao je Vesić.

Upozorio je sve da, s obzirom na veličinu dodatnih znakova, niko neće moći da kaže da nije video upozorenje.

Nadam se da ćemo uspeti da rešimo ovaj problem, iako se bojim da neki to rade svesno ugrožavajući svoj i tuđe živote„, rekao je Vesić.

Radnici „Puteva Srbije“ jutro su postavili znakove na petlji Surčin, a pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Miroslav Alempić kazao je da se ovi znaci sada postavljaju na 10 petlji u zoni Beograda.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar