Počele prve subvencije na eAgraru: Premija za hektare od petka

Od strane Ozon
2 komentari

SREMSKA MITROVICA.  Raspisana je prva subvencija za koju poljoprivrednici apliciraju elektronskim putem na – eAgraru. Subvencija za ratare, koja se isplaćuje po hektaru će biti pomerena za petak kako bi je dobilo što više poljoprivrednika, a ne samo oni koji su se upisali do septembra prošle godine. Isplata neće kasniti, piše Blic.

Do sada su poljoprivrednici dobijali subvencije po hektaru, ali sa upisom na septembar prethodne godine. Tada se zatvarala baza. Vlada će usvojiti uredbu kojom će rok biti produžen kraj marta ove godine i tako će u bazi biti obuhvaćeni i svi koji se nisu upisali prošle godine. Ovim će veći broj poljoprivrednika dobiti subvencije. Subvencija iznosi 6.000 dinara, plus 3.000 dinara regres za gorivo, odnosno ukupno 9.000 po hektaru -kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Tanasković dodaje da je ministarstvo, zahvaljući razumevanju predsednika i Vlade, uspelo da obezbedi da se praktično proširi broj ratara koji će dobiti subvencije po hektaru. Otuda će u četrvrtak na zasedanju Vlade biće usvojena nova uredba, a sutradan, u petak će biti puštene i subvencije za ratare.

Iako je javni poziv za davanje po hektaru najavljen za 3. april, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekli su da će javni poziv za davanja po hektaru biti raspisan u petak, 7. april.

Ministarka je dodala da će javni poziv za tu subvenciju krenuti u petak i trajaće 40 dana. I ovaj rok je produžen kako bi ratari imali dovoljno vremena da apliciraju, ali i oni koji se nisu do sada registrovali na eAgrar to učine, provere i ažuriraju svoje podatke u katastru, prikupe potrebnu dokumentaciju i regulišu ugovorne odnose ukoliko je potrebno.

– Subvencije će biti isplaćene u roku i poljoprivredni proizvođači dobiće ih u isto vreme kako je i planirano – ističe ministarka.

Kao i kod svih koraka do sada vezano za eAgrar i za subvencije Ministarstvo je pripremilo upustva kako bi se prelazak na digitalno upravljanje gazdinstvom što više olakšalo poljoprivrednicima. Ministarstvo je pripremilo upustva u pisanoj i video formi.

Prijave za sve subvencije će ići preko eAgrara na kome su ePodsticaji.

  • Ukoliko se prijavljujete samostalno upustvo imate OVDE
  • Ukoliko se prijavljujete kao mlekara upustvo imate OVDE

Raspisan je javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal ove godine, trajaće do 15. aprila, a premije će biti isplaćene nakon završetka javnog poziva u roku od 30 dana, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prijave za premije za mleko se podnose kao i do sada, preko mlekara, a postoji i mogućnost neposrednog prijavljivanja primarnih proizvođača.

Javni poziv za davanja po hektaru biće pomeren kako bi poljoprivredni proizvođači imali dovoljno vremena da provere i ažuriraju svoje podatke u katastru, prikupe potrebnu dokumentaciju i regulišu ugovorne odnose ali to, kako navode u Ministarstvu, neće uticati na isplatu subvencija, koje će poljoprivredni proizvođači dobiti u isto vreme kako je i planirano.

Naime, javni poziv za davanja po hektaru će trajati mesec dana umesto 45 dana, te će obrada zahteva i dinamika isplate biti nepromenjena.

Iz Ministarstva još jednom podsećaju poljoprivredne proizvođače da krajnji rok za prijavu u sistem eRPG ne postoji, te poljoprivrednici prijavu i obnovu statusa gazdinstva mogu da urade sve do trenutka podnošenja zahteva za željenu subvenciju.

Izvor Blic/Ozon

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Milan 05.04.2023. - 12:24 pm

Sto lazete narod. Ona na informscijama 0800 106 107 kaze da je od 15.04.

Burazer 07.04.2023. - 9:43 am

Danas je 7.4.2023. tačno 9:45 h i još nije omogućeno prijavljivanje za hektare na ERPG.Šta bre radite!!!!

Komentari su zatvoreni.