PAS NA IGRALIŠTU NAPAO DEVOJČICU: Upozorenje o važnosti odgovornog vlasništva nad ljubimcima

Od strane Ozon
4 komentari

Sremska Mitrovica, Ozon Media – U večernjim satima, početkom oktobra, u naselju „Kamenjar“, na dečijem igralištu prepunom mališana, došlo je do dramatičnog incidenta. Odbegli pas rase Akita Inu napao je devetogodišnju devojčicu, oborio je na zemlju, i povredio je usled napada. Ona je kolima Hitne pomoći prevezena u Dom zdravlja Sremska Mitrovica gde joj je ukazana lekarska pomoć.

Kako se saznaje, u pitanju je vlasnički pas.

Scena na igralištu bila je prepuna vriske dece koja su pokušavala da pobegnu od napada psa. Majka devojčice, vidno potresena, opisala je događaj sa napadom psa: „Deca su vrištala i počela da beže sa igrališta. Tada sam ugledala tog psa koji je stajao na mojoj ćerki koja je pod njim oborena ležala na zemlji. Vikala sam i trčala prema detetu, mislila sam gotovo je…“, vidno potresena, navodi majka devojčice.

Sticajem srećnih okolnosti žena koja se nalazila u blizini spasila je devetogodišnju devojčicu koju je napao vlasnički pas 

„Hvala Bogu jedna gospođa je izvukla moje dete ispod psa i podigla je na dečiju kućicu, Hvala joj do Neba! Spasila mi je dete. Pas je lajao i režao i krenuo je i na mene. Po dete je posle došla Hitna pomoć. Taj pas je pobegao vlasnici i napravio haos na dečijem igralištu“, objašnjava majka devojčice koju je napao pas.

Kasnije je otkriveno da pas nije bio vakcinisan protiv besnila, što je predstavljalo dodatnu opasnost.

Ona dodaje da je kasnije saznala da pas nije bio vakcinisan protiv besnila ali i da je i dan posle doživela neprijatnost. „Noć nakon ovog napada psa, bila sam pozvana u Policijsku stanicu, nisam se osećala prijatno, kao da sam ja kriva za tuđeg psa. Tada sam se upitala znaju li kroz šta mi prolazimo, da su je uopšte shvatili da je noć i da držim bebu od pet meseci u naručju, dok mi je suprug na poslu. Tada mi je bilo dosta svega…“ – navodi majka devetogodišnje M. R. iz Sremske Mitrovice.

Posle svega, devojčici če verovatno biti potrebno vreme da ponovo počne da veruje psima.

Šta je potrebno preduzeti kako se ovakvi napadi ne bi više dešavali?

Incident na igralištu jasno ističe važnost odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima. Svaki pas, bez obzira na svoju rasu, može postati opasnost ukoliko se o njemu ne brine i ne primenjuju preventivne mere. To uključuje obezbeđivanje zatvorenog prostora za psa, vakcinaciju, i poštovanje lokalnih propisa.

Ovo je podsećanje na odgovornost vlasnika pasa da se brinu o svojim ljubimcima, kako bi se izbegli incidenti poput ovog. Osim toga, hitno je potrebno pojačati svest o bezbednosti dece i drugih građana na javnim mestima, gde psi mogu biti prisutni.

Ovaj incident takođe postavlja pitanje pravne odgovornosti vlasnika pasa koji nisu preduzeli neophodne mere kako bi obezbedili sigurnost svojih ljubimaca i drugih građana.

Očekuje se reakcija tužilaštva u vezi sa ovim događajem.

Možda Vam se svidi i

4 komentari

Mile 28.10.2023. - 2:56 pm

I ostali vlasnici velikih pasa nastavite da ih puštate i da pričate nije nikad ujeo, a službe ne reagujte.

Badi 28.10.2023. - 4:24 pm

Devojcici brz oporavak i da sve bude ok, bez trauma. Majka koja je trcala, trebala je biti blize detetu. Ucite decu od malih nogu da vole zivotinje, kako se prilazi psu, gde se mazi. Danasnja deca i roditelji pse gledaju kao T Rexa, da ne pricam sto ni roditelji ne znaju pravilno ponasanje i bezglavo beze sa decom od pasa i macaka. Vlasnik psa ne moze i ne sme da dozvoli beg iz dvorista, zivotinja se uci trenira i vaspitava kao i dete. Kazna za vlasnika, da se svi opamete, pas u dvoriste, kljuc u bravu i zvono na kapiju. Ako nije jos jedan od odgajanih i negovanih koji je samo lagano pusten na ulicu. Devojcici jos jednom brz oporavak i da se igra sa kucama jer oni nesebicno vole.

Saša 28.10.2023. - 7:21 pm

Sad će kučkari da okrive devojčicu

Mile 28.10.2023. - 8:46 pm

Samo čelnici žmurite na vlasničke pse bez povodca.

Inspekcije i komunalna milicija.
Zakon je dobar zakon postoji.

Komentari su zatvoreni.