Peškir rezervacija

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica -„Rezervisanje“ mesta na plaži ostavljanjem peškira je nešto na šta smo svi navikli.

Na sremskomitrovačkoj plaži Brioni od jutros su mnogi ustali pre zore, sudeći po zauzetim praznim mestima ispod suncobrana.

Doduše, u jednom delu plaže ima slobodnih ležaljki ali bez suncobrana, a po ovim temperaturama retko se neko usudi da tu ostane duže od 15 minuta.

Većina odmahuje glavom. – Već godinama “peškir mafija” radi na našoj plaži. Smatram da bi vlasnici lokala to trebali da reše, ali od toga ništa, kaže jedan od onih koji je poznavaoc prilika na sremskomitrovačkoj plaži. – Iz godine u godinu, to su iste uigrane ekipe, dodaje.

Izgleda da na plaži nema dovoljno plastičnih ležaljki koje bi zadovoljile sve one koji žele da se osećaju „morski“ kao na grčkom moru. A ima ih… ali ne pod suncobranima.

Dok većina mitrovčana i onih koji se nalaze kao gosti u Sremskoj Mitrovici, uživa u divno uređenoj plaži Brioni i reci Savi, neki ipak najveću brigu vode kako doći do ležaljke na plaži.

Ako se uputite na plažu posle 9:00 sati ujutru sa namerom da legnete na ležaljku očekuje Vas neprijatna situacija, većina ležaljki je zauzeta, ali onih koji su prebacili svoj peškir nema, ili su se vratili na posao, otišli u nabavku ili obavljaju neke druge obaveze dok peškir na ležaljci čuva njihovo mesto, nekad i do popodnevnih sati.

Neki imaju i dogovore, zaduže prijatelja da zauzme više ležaljki, a oni će stići odmah kad završe ručak, spremanje kuće, najveću žegu u toku dana… A ti možeš samo kroz čežnju da gledaš praznu ležaljku pokrevenu peškirom, par sati, dok ležiš u pesku. Kad konačno stignu posle obavljenih obaveza, uglavnom dolaze sa pripremljenim sendvičima i ohlađenim sokovima, dok oni koji „nisu imali sreće“ jer nisu ustali na vreme leže na peškirima ili sede u kafićima i čekaju da se oslobodi mesto, što se retko dešava do kasnih večernjih sati.

Peškir – turisti sa ove plaže uglavnom ne naruče piće iako bi se to od njih očekivalo jer ipak leže na ležaljki koja nije njihova, neko je ležaljku postavio sa razlogom, kako bi zaradio na popijenom piću ili naručenoj hrani.

Ako se neko i pobuni oko ovakvog zauzimanja „teškom mukom stečenog mesta za udobnije ležanje“ odgovor celodnevnih ležača uglavnom je isti: Ko ti kriv što nisi ustao na vreme!?
Vlasnici lokala ne mogu da naplate korišćenje ležaljki, ne mogu ni da utiču na ovakvo ponašanje prškir turista ali se nadaju da će ovi potrošiti i neki dinar u njihovim lokalima, što se na žalost retko dešava.
Naravno, mnogi ne žure da zauzmu ležaljku jer uživaju u letu i kupanju, a na ovakvo ponašanje gledaju sa podsmehom i ni malo se ne čude, tako kažu.

A Vi ako planirate za ležaljku morate to obaviti ranom zorom.

Možda Vam se svidi i