Pada broj izdatih dozvola za gradnju, ali ne i cene nekretnina

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je saopštenje o izdatim građevinskim dozvolama u januaru ove godine, koje je pokazalo da je broj izdatih dozvola manji u odnosu na isti period prošle godine. Broj izdatih dozvola je opao ali ne i cene kvadrata.

U januaru mesecu 2023. izdato je 1 568 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 7,9% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u januaru 76,7% dozvola odnosi se na zgrade, a 23,3% na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 77,3% dozvola izdato je za stambene, a 22,7% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,5%).

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 41,1% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (15,7%), Nišavska oblast (7,1%), Južnobačka oblast (6,2%), Šumadijska oblast (6,0%) i Raška oblast (5,0%), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 3,0%.

Agent za nekretnine u razgovoru za ozon.rs ocenjuje da je tržište stanova i dalje pregrejano i da se možda “smiruje” promet, ali da to ne znači da će se smiriti i cene.

Nastavlja se oštar rast cena stanova koji, kako su istakli, traje već celu godinu. Trenutno u Sremskoj Mitrovici radi se na nekoliko lokacija, u ulici Stevana Sremca, Arsenija Čarnojevića, Kralja Petra, Stari Šor… cene po kvadratu su približno iste. Kreću se od 1.500 do 1.600 EUR po kvadratu. Većina stanova je prodata već u izgradnji.

Naš sagovornik očekuje da će se takav trend nastaviti iako se na tržišti nalazi manji broj stanova u novogradnji. manji je broj kupaca koji stanove kupuju iz kredita, ali se i investitori prilagođavaju trendu pada ove vrste kupaca.

Agent za nekretnine smatra da se cene neće drastično menjati u narednom periodu.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik