Otkrivena bista čuvenom naučniku u STŠ “Nikola Tesla”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na današnji dan, 10. jula 1856. godine, svet je dobio jednog od najvećih naučnika i pronalazača u istoriji – Nikolu Teslu. Tesla je bio srpski naučnik čija su izuma i ideje zauvek uticali na mnoge oblasti nauke i tehnologije.

Rođen kao sin sveštenika Srpske crkve, Tesla je započeo svoju naučnu karijeru kao student elektrotehnike, iako nikada nije završio formalno obrazovanje. Uprkos protivljenju mnogih vodećih autoriteta svog vremena, Tesla je ostao dosledan svojoj viziji i istrajan u korišćenju naizmenične struje umesto jednosmerne. Njegovi revolucionarni pronalasci, kao što su obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generatori i transformatori, kao i fenomen elektromagnetne rezonance, postavili su temelje moderne elektronike i elektrotehnike. Bez Teslinih izuma, savremena civilizacija bi izgledala potpuno drugačije.

Kako bi obeležili ovaj važan dan, danas je u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici otkrivena bista ovom slavnom naučniku i pronalazaču. Direktor škole, Milisav Daničić, imao je čast da otkrije bistu.

Ova svečanost nije samo podsetnik na Teslinu veličinu i doprinos, već i inspiracija za nove generacije učenika da nastave njegovu viziju i inovativni duh. Škola koja nosi Teslino ime ima za cilj da podstakne interesovanje za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku među svojim učenicima, sledeći putem svog slavnog naučnika.

Možda Vam se svidi i