Oslobađanje od TV pretplate: Kome se obratiti i kako?

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Da biste se oslobodili plaćanja TV pretplate za javni medijski servis, saznajte ko ispunjava uslove i kako se obratiti. Vlasnici električnih brojila, osobe sa invaliditetom, penzioneri s minimalnom penzijom i druge određene kategorije mogu biti oslobođeni plaćanja. Procedura uključuje podnošenje zahteva uz neophodnu dokumentaciju. Otkrijte više informacija i kako podneti zahtev za oslobađanje pretplate.

Oslobođenje od plaćanja TV pretplate za javni medijski servis regulisano je Zakonom o javnim medijskim servisima. Ukoliko ispunjavate određene uslove, možete biti oslobođeni plaćanja pretplate. Ovaj članak će vam pružiti informacije o tome kome se obratiti i kako se podnosi zahtev za oslobađanje od plaćanja takse.

Uslovi za oslobođenje od plaćanja takse:

  1. Vlasnici električnog brojila koji žive sami ili su hranilci porodice u višečlanom domaćinstvu imaju pravo na oslobođenje od plaćanja takse ukoliko su osobe sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja. Takođe, osobe sa invaliditetom sa manje od 100% oštećenja mogu biti oslobođene ukoliko im je priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć.
  2. Osobe koje su trajno izgubile sluh ili su slepe takođe neće plaćati taksu za javni medijski servis.
  3. Korisnici socijalne pomoći i penzioneri s minimalnom penzijom su takođe oslobođeni plaćanja takse.
  4. Vlasnici objekata sa više brojila mogu biti oslobođeni plaćanja takse za brojila u stanu ili poslovnom prostoru koji se ne koristi.
  5. Ustanove socijalne zaštite za smeštaj, obrazovno-vaspitne ustanove, zdravstvene ustanove, organizacije osoba sa invaliditetom, preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i diplomatsko-konzularna predstavništva takođe su oslobođeni plaćanja takse.

Procedura podnošenja zahteva:

Da biste se oslobodili plaćanja takse za javni medijski servis, potrebno je podneti zahtev uz odgovarajuću dokumentaciju. Zahtev možete podneti lično na šalterima Radio-televizije Srbije (RTS) ili elektronskim putem. Korisnici sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine

mogu podneti zahtev Radio-televiziji Vojvodine.

Prilikom podnošenja zahteva, neophodno je priložiti sledeću dokumentaciju:

  • Vlasnički list objekta
  • Overenu izjavu kod notara da ne stanujete na toj adresi (ukoliko je primenjivo)
  • Kopije rešenja ili dokaza nadležnih organa koji potvrđuju da pripadate kategoriji koja se oslobađa plaćanja takse

Oslobađanje od plaćanja TV pretplate za javni medijski servis moguće je za određene kategorije građana i ustanova. Podnošenje zahteva za oslobađanje zahteva vlasnički list, overenu izjavu i relevantnu dokumentaciju. Obratite se Radio-televiziji Srbije (RTS) ili Radio-televiziji Vojvodine za više informacija i podnošenje zahteva za oslobađanje od plaćanja takse.

Možda Vam se svidi i