Održana promocija zbirke eseja „Plavo Prozorje“ Milana Gromovića

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Biblioteci Gligorije Vozarović u Sremskoj Mitrovici, u utorak, 31. oktobra 2023. godine, održana je promocija zbirke eseja „Plavo Prozorje“ autora dr Milana Gromovića. Zbirka eseja pruža dubok uvid u vizantijsku duhovnost i njen uticaj na srpsko pesništvo XX veka. Promocija je privukla mnoge ljubitelje književnosti, nauke i kulture.

Autor zbirke, dr Milan Gromović, koji je i naučni saradnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, predstavio je svoje eseje publici. Teme eseja obuhvataju vizantijsku duhovnost i njene paralele u srpskoj poeziji XX veka. Posebna pažnja posvećena je pesnicima kao što su Jovan Dučić, Momčilo Nastasijević, Miodrag Pavić, Ivan V. Lalić, Branko Miljković, Milosav Tešić i drugi savremeni srpski pesnici.

Dr Slađana Milenković, profesor strukovnih studija na Visokoj školi za vaspitače i poslovne informatičare Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, takođe je učestvovala u promociji knjige. Ona je dala dodatnu perspektivu i kontekst za razumevanje autorovih eseja.

Tokom promocije, autor i gošća su izneli duboke analize i interpretacije pesničkih dela, istražujući vizantijske i duhovne aspekte u njihovoj poeziji. Ova promocija omogućila je prisutnima da bolje razumeju i cene bogatstvo srpskog pesničkog nasleđa.

Program promocije moderirala je bibliotekar Jelena Šuljmanac Milošević, koja je vodila diskusiju između autora i prisutnih. Nakon završetka diskusije, publika je imala priliku da postavlja pitanja i razgovara s autorom i gošćom.

Promocija knjige „Plavo Prozorje“ bila je inspirativan događaj za sve prisutne, doprinoseći razumevanju i dubljem poštovanju srpske književne tradicije i vizantijske duhovnosti. Milan Gromović je još jednom pokazao svoju stručnost i predanost proučavanju srpske kulture i književnosti kroz ovu zbirku eseja.

Možda Vam se svidi i