Održan sastanak direktora svih škola u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA.  Povodom nezapamćene tragedije, koja se dogodila u školi u Beogradu, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović održala sastanak sa  direktorima sremskomitrovačkih škola, na temu zaštite dece u školama.

Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu osumnjičen da je ispalio više hitaca iz pištolja na učenike i obezbeđenje, saopštio je MUP. Tri sata posle pucnjave, policija saopštila da je ubijeno osmoro dece i čuvar, a šestoro dece i nastavnik ranjeni.

Povodom ove tragedije, hitno je  održan sastanak direktora osnovnih i srednjih škola u Sremskoj Mitrovici, na kojem je analizirana situacija u mitrovačkim školama, razgovaralo se o tome, šta se još može učiniti da deca budu bezbednija.

Povodom nemilog događaja koji se desio na Vračaru u Beogradu, gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović je izrazila saučešće porodicama stradalih učenika, nastavnika, radnika obezbeđenja, svih onih koji su nastradali. 

-Svi smo šokirani ovom informacijom, ono što mi u Sremskoj Mitrovici radimo jeste da vodimo računa o bezbednosti učenika u školi. Znamo da roditelji očekuju da je učenik bezbedan, u Sremskoj Mitrovici sve škole su pokrivene video nadzorom, imamo školske policajce i ljude koji su stručni da rade sa decom, mada evo ovaj slučaj je pokazao da i to nekad nije dovoljno, da ovakve tragedije ipak mogu da se dese, rekla je Milivanović.

Aktiv direktora, osnovnih i srednjih škola razgovarao je o tome, šta se još  može učiniti da deca budu još bezbednija. 

-Imali smo par sporadičnih situacija vršnjačkog nasilja ali i nasilja prema prosvetnim radnicima, uspeli smo to da sankcionišemo ali da do toga ne bi došlo moramo preduzeti određene korake, dodala je Milovanović.

Povodom ovog nemilog događaja, koji se dogodio u Osnovnoj školi u Beogradu, prilikom čega su osmoro dece i čuvar ubijeni u pucnjavi u školi, lokalna samouprava je izrazila je zabrinutost i hitno donela odluku da se u Sremskoj Mitrovici uvedu dodatne mere u zaštiti dece u školama.

-Kao dugogodišnji prosvetni radnik insistiram na razgovoru sa decom, imamo stručne službe, pedagoge, socijalne radnike, sa decom uvek treba razgovarati, bez obzira koliko se to nekada činilo beznačajno, mi ne znamo šta je u njihovim glavama i šta će uraditi, moramo biti budni. Apelujem na roditelje da razgovaraju sa decom. 

Danas će tokom časova odeljenskih starešina učitelji i nastavnici razgovarati sa decom o ovom slučaju, da čujemo kako deca razmišljaju o tome, to nam je cilj, razgovorom možemo dopreti do informacija pre nego što se dese ovakvi slučajevi, rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Danas će tokom časova odeljenskih starešina učitelji i nastavnici razgovarati sa decom o ovom slučaju, da čujemo kako deca razmišljaju o tome, to nam je cilj, razgovorom možemo dopreti do informacija pre nego što se dese ovakvi slučajevi. rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Glavne aktivnosti koje su danas predložene su edukacija i osnaživanje školskih stručnih lica i učenika, kao i jačanje mehanizama prevencije i zaštite dece u Sremskoj Mitrovici. Preporuka sa ativa je da se održe roditeljski sastanci.

U školama već postoje timovi za prevenciju nasilja, taj rad timova će se pojačati i organizovaćemo dodatne edukacije kao i razgovore sa razrednim starešinama. Tamo gde profesori i psiholozi primete da je potrebno dodatno se angažovati, u tim odeljenjima će se dodatno psiholozi raditi sa đacima, rekao je načelnik za obrazovanje Zoran Đurić. 

Možda Vam se svidi i