Održan “Dan polja” – „Ova godina je bila teška za ratarsku proizvodnju“ FOTO 

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Jesenji “Dan polja” u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica održan je danas, 7. septembra.

U prisustvu poljoprivrednika, savetodavaca Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Sremska Mitrovica, održana je tradicionalna poljoprivredna manifestacija „Dani polja“. U pitanju su kulture, kukuruz i suncokret, koje su prikazivane danas tokom obilaska polja.

Inicijativa da se organizuju „Dani polja“ za kulture kao što su kukuruz, soja i suncokret je odličan način da se poljoprivrednicima omogući prilika da uporede i razmene iskustva sa svojim kolegama. Direktor Poljoprivredne stručne službe, Stevan Savčić, prepoznaje važnost ovakvih događaja. – Na „Danima polja“ prisutni su predstavnici semenskih i hemijskih kompanija, osiguravajućih kuća, agro dronova i poljoprivrednika koji su ostvarili kupovinu traktora putem IPARD programa. Ovo pruža priliku za razmenu iskustva. Glavna svrha ovog događaja je da se omogući poljoprivrednicima da se posavetuju međusobno, razmene iskustva i nauče nove stvari. Osim toga, tu je i prisustvo stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe koji su uvek tu za poljoprivrednike, oni vrše savetodavnu ulogu. Uključivanje agro dronova ukazuje na to da se promovišu najnovije tehnologije u poljoprivredi. Ovo može pomoći poljoprivrednicima da unaprede svoje prakse i povećaju efikasnost. „Dani polja“ su korisna inicijativa za zajednicu poljoprivrednika i stručnjaka u poljoprivredi. Omogućavaju razmenu znanja i iskustava, promovišu nove tehnologije i podržavaju razvoj poljoprivrednog sektora.

Održane su pokazne prezentacije, koje su prikazale primenu Agro drona za prskanje useva.

Ova godina je bila teška za ratarsku proizvodnju. Vremenski uslovi igraju ključnu ulogu u prinosima i kvalitetu useva, a ova godina je donela svoje izazove. Nevreme je uzelo svoj danak, posebno na usevima suncokreta. Oštećeni usevi su smanjili prinose, a proizvođači su morali da iskombajniraju ono što nije bilo oštećeno. U proleće smo imali više padavina, od potrebe biljaka, bilo je problema i oko zaštite pšenice pa se to odrazilo na prinose i kvalitet. U toku jula i avgusta, kada je soji i kukuruzu bilo potrebno više padavina, njih nije bilo. Vremenske prilike nisu bile naklonjene proizvođačima. Prinosi zavise od više faktora, uključujući tip zemljišta i primenjenu agrotehniku. Osim nepovoljnih vremenskih uslova, ovi faktori takođe igraju značajnu ulogu u prinosima. Suncokret je najviše pogođen nevremenom, dok se kukuruz, iako je negde polegao, čini da će imati prinos iznad proseka u nekim delovima Srema. Soja se tek kombajnira, ali su prve procene optimistične za dobar prinos ove godine, rekao je doktor biotehničkih nauka Vladimir Marić.

Organizator manifestacije „Dani polja strnih žita“ je Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici i Twitter nalogu.

Možda Vam se svidi i