Od NATO bombi u Sremskoj Mitrovici stradalo pet osoba. Mitrovica danas obeležava Dan sećanja

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Pre 24 godine okončano bombardovanje Srbije.

U junu se navršava 24 godina od prestanka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, a u martu je tačno 24. godine od početka bombardovanja.

Bombardovanje je trajalo 78 dana, tokom bombardovanja poginulo je 2.500 civila od kojih je šestoro Mitrovčana i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja Kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine

Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine

Željko J. Varga, rođen 1966. godine

Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine

Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine

Ciljevi u Sremskoj Mitrovici bombardovani su 21. maja 1999. godine.

Položeni venci

Vence je, ispred grada položio Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnice Sremske Mitrovice, kao i predstavnici Gradskog odbora SPS-a, predstavnici Ratnih vojnih invalida Srbije i SUBNOR-a.

Poslednje bombe su pale 10. juna 1999.

Sava Grujičić, predsednik Gradskog obdora rezervnih vojnih starešina i zamenik predsednika SUBNOR-a rekao je da su se ovde skupili da obeleže jedan datum iz mlade istorije, da je mart crni mesec za Srbiju i Balkan, da se mnogo loših dogadjaja desilo baš u tom mesecu, u različitim godinama.

Dodao je da je stradalo mnogo civila i materijalnih dobara, da je stradalo 79 dece, i da se posledice bombi osete i dan danas.

Možda Vam se svidi i