Od danas otkup pšenice, u petak subvencije za ratare

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Vlada Srbije pokreće otkup 50.000 tona merkantilne pšenice preko robnih rezervi od fizičkih lica, dok će 7. aprila biti raspisan javni poziv za davanje po hektaru u iznosu od 9.000 dinara.

Ovo je najavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će na današnjem zasedanju Vlade Srbije osim uredbe vezane za ratare kojom će se proširiti spisak poljoprivrednika koji se mogu prijaviti za subvencije usvojiti još jednu važnu odluku. Pokrenuće se otkup 50.000 tona merkantilne pšenice preko Robnih rezervi od fizičkih lica.

Subvencije po hektaru kreću od petka i javni poziv će biti otvoren do 31. maja, piše na sajtu ministarstva poljoprivrede. Mera namenjena ratarima neće čekati zatvaranje javnog poziva. Kako za “Blic biznis” kaže ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković uporedo sa prijavama, tokom trajanja javnog poziva, odvijaće se obrada, a odmah i isplata.

Prijava za subvencije za mleko počela je u ponedeljak, a za ratare kreće u petak. Kao i za svaki korak do sada, vezano za eAgrar, Ministarstvo je pripremilo pisano i video upustvo kako se prijavljuje i za subvencije po hektaru. Ova upustva biće objavljena na sajtu Ministarstva uporedo sa javnim pozivom.

– U realizaciji ove mere neće se čekati kraj javnog poziva, jer se izlazi u susret ratarima da dobiju sredstva pred setvu. Kako se ko bude prijavljivao na eAgraru od 7. aprila nadalje i bude imao kompletnu dokumentaciju, ići će isplata odmah – poručila je Tanasković.

Paorima za setvu subvencije po hektaru od 9.000 dinara

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede isplatiće poljoprivrednim gazdinstvima oko 38,6 milijardi dinara), predviđeno je izmenama i dopunaUredbe Vlade Srbije o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu. Više o tome ćete moći da saznate i na sajtu Grow Up – snaga zemlje, koji je prvi i najveći agrobiznis projekat u regionu, piše Blic.

Od te sume za premiju za mleko za četvrti kvartal prošle godine i prvi i drugi kvartal ove godine biće izdvojeno oko 7,9 milijardi dinara. Stočarima je, podsećamo, povećana premija za mleko sa deset dinara po litru predatog mleka, koliko je bila prošle godine, na 15 dinara za prva dva kvartala ove godine.

Za biljnu proizvodnju namenjeno je oko 11,4 milijardi dinara, to jest 11.389.950.000 dinara. U ovom podsticaju nalazi se novac koji ratari treba da dobiju za obradu njiva do 20 hektara. Podsticaj se nije menjao pa će zemljoradnici i dalje dobijati 6.000 dinara po hektaru, premda se poljoprivredna udruženja zalažu duže vreme za daleko viši iznos. Za gorivo treba da prime po 3.000 dinara po hektaru i, kada se saberu ove dve sume novca, podsticaj će biti isti kao i lane – 9.000 dinara.

Inače, za regres za gorivo država je po uredbi obezbedila blizu 5,7 milijardi dinara, odnosno 5.694.975.000 dinara.

Podsticaj za kvalitetne priplodne mlečne krave, tovne krave i bikove, krmače i nerastove, ovce, ovnove, koze i jarčeve, zatim roditeljske kokoške teškog i lakog tipa, roditeljske ćurke i kvalitetne priplodne matice ribe šarana i pastrmke iznosi malo iznad 8,5 milijardi dinara – 8.529.436.000 dinara, dok je za podsticaj za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja namenjeno oko 3,2 milijarde dinara, a za podsticaj za krave za uzgoj teladi za tov 900.000.000 dinara.

Stočari će, recimo, za kvalitetne priplodne mlečne krave dobiti 30.000 dinara po grlu stoke, a 40.000 za tovne krave i bikove, 7.000 dinara primaće za kvalitetne priplodne ovce, ovnove, koze i jarčeve.

Za tov junadi podsticaj će biti 15.000 dinara po grlu u tovu, a za tov jagnjadi 2.000 dinara.

Podsticaj u svinjogojstvu sada će biti 18.000 dinara za priplodne krmače i nerastove, a 1.000 dinara za tov svinja po grlu u tovu.

Oni koji se bave živinarstvom mogu da računaju da će dobiti za roditeljske kokoške teškog tipa 60 dinara po grlu, a lakog tipa stotinu dinara po grlu, dok je podsticaj za roditeljske ćurke 300 dinara po komadu.

Podsticaj za mere ruralnog razvoja iznosi oko 2,6 milijardi dinara (2.620.585.000). Finansiraće se, između ostalog, u imovinu poljoprivrednih gazdinstava, podizanje novih zasada voćaka, vinove loze, hmelja, kupovinu kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne stočarske proizvodnje…

Novac će se davati i za retke autohtone rase, pa će tako podsticaj od 12.000 dinara dobiti uzgajivači priplodnih krmača mangulice (soja crne, bele i šarene) i rase mangulice moravka i resavka, a 6.000 dinara dobiće stočari za priplodne nerastove.

Za sva grla mangulice starija od sedam meseci podsticaj će biti 4.000 dinara po grlu.

Za ovce rase/soja pramenka i čokanska cigaja starije od 12 meseci podsticaj je 4.500 dinara po grlu.

Isti iznos dobija se po grlu koze – balkanska i domaća bela koja su starija od godinu dana.

Za živinu podsticaj je 400 dinara i to za somborsku kaporku, banatskog gološijana, kosovskog pevača i svrljišku kokoš.

Pčelarima je namenjeno ravno milijarda dinara, a podsticaj po košnici biće 800 dinara.

U ribarstvu podsticaj za kvalitetne priplodne matice ribe šarana sada je 500 dinara, a pastrmke 300 dinara.

Blic Biznis

Možda Vam se svidi i