Obeležena godišnjica Bitke na Legetu

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Održavanjem parastosa stradalima, polaganjem venaca na spomen obeležje na polju Leget nadomak Sremske Mitrovica obeležena je 109. godišnjica Bitke na Legetu.

Vence na spomenik položili su predstavnici Grada Sremska Mitrovica, Vojske Srbije, predstavnici udruženja boraca iz Sremske Mitrovice i Rume, Mesne zajednice Šašinci i Velika Drenova, GO SPS Sremska Mitrovica i GO POKS Sremska Mitrovica, Saveza potomaka ratnika Srbije i Podružnica za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova od 1918. Sremska Mitrovica.

Organizator obeležavanja 108. godišnjice Bitke na Legetu je Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

„Današnja manifestacija svedoči o jednom delu istorije, gde je veliki broj srpskih vojnika izgubilo život. Ova manifestacija svedoči i srpskoj tradiciji, dolazeći ovde na Leget, mi pokazujemo ko smo, ko su naši potomci. Današnji događaj ima duboko simboličko značenje koje nas sve dotiče. On odražava ne samo trenutno stanje u društvu, već i naš odnos prema prošlim događajima i ljudima koji su nevino stradali. Ovaj događaj predstavlja ogledalo koje nam pokazuje koliko smo svesni naše prošlosti i koliko cenimo sećanje na one koji su izgubili živote ovde. Ova manifestacija nije samo obaveza prema prošlosti, već i obećanje budućim generacijama da ćemo čuvati sećanje na ovu tragediju“, rekao je Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu .

Na polju Leget desila se, po mnogim istoričarima najžešća bitka u Prvom Svetskom ratu. Stradalo je mahom 6.000 srpskih oficira i vojnika.

Možda Vam se svidi i