Obeležavanje osamdesete godišnjice stradanja u Ležimiru: Svest o prošlosti kao put ka boljoj budućnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dvodnevno obeležavanje osamdesete godišnjice stradanja u crkvi u Ležimiru započelo je snažnom porukom o važnosti spoznaje prošlosti za izgradnju sigurnije budućnosti. Naučni skup, jedan od programa obeležavanja, održan je u hotelu „Srem“, gde su stručnjaci, istoričari i predstavnici Srpske pravoslavne crkve razmatrali stradanje Srba tokom ratnih godina na području Srema.

Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ-a u Sremskoj Mitrovici, istakao je važnost poznavanja prošlosti za oblikovanje budućnosti. „Poruka ove konferencije je spoznaja prošlosti, jer narod koji ne poznaje svoju prošlost, ima neizvesnu budućnost„, naglasio je Alimpić, naglašavajući važnost izučavanja i prenošenja istorijskih činjenica.

Jovan Milanović, rektor Karlovačke bogoslovije, dodao je da je stradanje Sremaca ostalo skriveno pod velom istorije, neistraženo i nedovoljno predočeno javnosti. „Na ovaj način pokušavamo, posle više decenija, otrgnuti od zaborava te događaje kako bismo ih osvetlili i oživeli sećanja. Naš cilj je osnažiti sećanje na žrtvu nepravedno stradalih kako bismo stvorili bolje društvo“, istakao je protojerej stavrofor.

Skupu su prisustvovali istraživači, muzeolozi, istoričari i značajni predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Naglasak je bio na oživljavanju istorijskih događaja koji su dugo ostali van fokusa javnosti, te stvaranje prostora za dublje razumevanje i osnaživanje kolektivnog sećanja.

Ova svečanost označava važan korak ka razumevanju prošlosti, sa namerom da se stvore mostovi između zaboravljenih događaja i savremenog društva. Obogaćivanje kolektivne svesti o stradanjima u prošlosti može poslužiti kao osnova za izgradnju budućnosti zasnovane na saosećanju i poštovanju prema žrtvama nepravde.

Možda Vam se svidi i