Obeležava se 197 godina postojanja bolnice. Ova godina jedna od najvažnjih za grad

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Danas je obeležen Dan Opšte bolnice Sremska Mitrovica i 197 godine od osnivanja i rada jedine zdravstvene ustanove sekundarnog tipa u Sremu.

Mitrovačka bolnica koje je izgrađena pre 188 godina najpre je služila potrebama petrovaradinskog puka,za vreme Austro-ugarske vladavine, a zatim, kroz gotovo dva veka, ne menjajući svoj značaj i funkciju, stalno je dograđivana i proširivana.

Bolnica u Sremskoj Mitrovici je nedavno dobila građevinsku dozvolu za dogradnju i rekonstrukciju, čime ova godišnjica dobija na značaju.

Snovi o novoj i rekonstruisanoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se lečiti bolesnici tek sada počinju da se ostvaruju jer dobijanje građevinske dozvole predviđa izgradnju novog objekta i kompletnu rekonstrukciju postojećeg objekta.

Godišnjici mitrovačke bolnice prisustvovali su brojni gosti, saradnici i zaposleni. Bolnica obavlja zdravstvenu delatnost sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana sa područja Sremskog okruga, ali i svih drugih obolelih koji ovde potraže medicinsku pomoć, rekao je kaže prim. dr Dragan Malobabić v.d. direktora te ustanove i dodaje da je Bolnica u Sremskoj Mitrovici pre 197 godina je otvorena je u zgradi koja je namenski građena za te namene, zidala je tadašnja vojska sa građanstvom, u to vreme imala je tekuću vodu i bila veoma savremena. Ta zgrada i danas postoji, dobro je održavamo i koristimo ali njena namena za medicinske svrhe skoro 200 godina kasnije više nije moguća i zbog toga su država i Grad odlučili da nas presele u novi prostor, dobijena je građevinska dozvola, sve uslove imamo i nadamo se da će država uskoro krenuti sa izgradnjom. U tim novim objetktima nalaziće se uglavnom službe koje podpadaju pod tzv. konzervativnu medicinu, one grane koja se ne bave operativnim radom ali imaju natpolovično učešće u broju procenata koji se nalaze u našoj bolnici. U novoj bolnici prema projektu podrazumeva se izgradnja najvećih bolničkih objekata, internističke službe, tu će biti urgentni prijem, hirurški blok i Hitna pomoć koja će biti vraćena u okvir bolnice, imaće nove objekte i biće bolje uvezani. Biće dograđen objekat sadašnje ginekološke službe, gde će biti i pedijatrija, itd. Ovo sada što se radi biće ozbiljna rekonstrukcija koja bi trebala da služi na korist našim budućim pokolenjima.

Svetlana Milovanović gradonačelnica čestitala je Dan ustanove, u ime Grada Sremska Mitrovica čestitala je svim zaposlenima u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Čestitam 196 godina postojanja. Ono što možemo da obećamo u narednom periodu je da ćemo sada sve svoje snage uložiti da jubilej 200 godina dočekaju u novoj zgradi, u rekonstruisanim prostorijama, u svakom slučaju, u mnogo boljim uslovima nego sad, to nam je zajednički cilj. Lokalna samouprava ima odličnu saradnju i sa rukovodstvom i sa zaposlenima u Opštoj bolnici, u krajnjem slučaju imamo isti cilj, a to je dobrobit svih naših sugrađana, ne samo Sremske Mitrovice, nego i iz celog Srema. Naravno da smo im podrška, sa druge strane mi im dugujemo zahvalnost za sve ono što rade za nas i što su radili u ovom prethodnom, jako teškom periodu, a i sigurna sam i da će raditi u budućnosti.

U planu je izgradnja 17 hiljada novih i rekonstrukcija 25 hiljada postojećih kvadrata, kao i izgradnja nove Hitne pomoći, koja će biti naslonjena na bolnički urgentan prijem i kako navode predstavnici Grada i Bolnice, ovo predstavlja jedan od najvećih projekata koje je Grad Sremska Mitrovica ikada radio. 

Hirurška služba je najveća  služba bolnice, koja je svoju novu zgradu dobila 1996. Ovde pacijenti dobijaju usluge najmodernijim hirurškim tehnikama (laparoskopske i endoskopske hirurške, urološke i ortopedske operacije). Današnja hirurgija pruža širok spektar zdravstvenih usluga u oblasti opšte, abdominalne,onkološke, vaskularne, grudne hirurgije i traumatologije, a u okviru operativne, stacionarne, ambulantno-polikliničke, kabinetsko-onkološke, konsultativne i edukativne delatnosti. Operacioni program se izvodi svakodnevno u 6 operacionih sala, dok službe ginekologije, ORL i očna, poseduju svoje operacione blokove. Opšta bolnica u Sremskoj mitrovici jedina je u jugoistočnoj Evropi u kojoj se izvodi najnovija transanalna endioskopska mikrohirurška metoda-TEM.

Služba za Interne grane medicine pruža veliki broj usluga iz domena specijalističkih pregleda i intervencija najsavremenijom aparaturom, u čijem sklopu se nalazi i moderno opremljena koronarna jedinica.

Služba anestezije sa reanimacijom i  intenzivnom negom  u savremeno opremljenom prostoru zbrinjava najteže pacijente, a godišnje anesteziolozi izvedu oko 6000 anestezija (najčešće spinalne, epiduralne i perifernih blokova).

Početkom 2011. otvoreno je Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, po modernim standardima.

Opšta bolnica poseduje i Dečje odeljenje (kompletno renovirano, adaptirano i tehnički opremljeno), Odeljenje za infektivne bolesti, Službu za neurološke i psihijatrijske bolesti, Odsek za kliničku patologiju, Odsek za apotekarsku delatnost, kao i Pravnu, finansijsku i tehničku službu.

Bolnička poliklinika obuhvata 23 ambulante za pregled, dijagnostiku i konsultacije svih grana medicine.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica je regionalnog karaktera i godišnje, u proseku obavi se oko 350 000 specijalističko-konsultativnih pregleda i operiše preko 7000 pacijenata.

Možda Vam se svidi i