Novo hapšenje zbog poreske utaje – oštetili državu za preko 21 milion dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Inspektori Sektora poreske policije u saradnji sa policijskim službenicima UKP – Odeljenja za borbu protiv korupcije, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, lišili su slobode dva lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreske utaje u iznosu od 21,6 miliona dinara, kao i krivično delo pranje novca.

Jedan od uhapšenih, kao faktički vlasnik i drugi, kao formalni vlasnik i odgovorno lice privrednog društva iz Sremske Mitrovice, su tokom 2021. i 2022. godine na osnovu ispostavljenih lažnih faktura za navodno isporučene drvene palete, izvršili prenos novca na tekuće račune nekoliko privrednih društava, koja su primljeni novac dalje transferisala na tekuće račune fizičkih lica.

Ta lica su, zatim, vršila podizanje gotovine sa tekućih računa i vraćala je uhapšenima, koji su novac dalje koristili za sopstvene potrebe, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti, te na taj način izbegli obračun i uplatu javnih prihoda u iznosu od 21,6 miliona dinara i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 46,7 miliona dinara.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, sprovedeni u nadležno Više javno tužilašvo.

Izvor: PURS

Možda Vam se svidi i