Novi uslovi za penzionisanje žena. Žene će za osam godina ići u penziju kada i muškarci

Od strane Ozon
1 komentar

Nova pravila za penzionisanje žena značajno se razlikuju u odnosu na prethodne godine. Starosna granica je pomerena, a u nekim slučajevima i uslovi za staž. U 2023. godini su stupili na snagu novi uslovi za penzionisanje žena.

Uslovi za penzionisanje žena će se menjati u narednih devet godina, tačnije do 2032. godine, pri čemu će se pomera broj godina potrebnih za sticanje prava na penziju. Ova reforma će rezultirati time da žene neće moći da se penzionišu pre nego što napune 65 godina.

Žene sada mogu da se penzionišu sa 63 godine i 6 meseci života, umesto prethodnih 63 godine i 4 meseca, koliko je bilo potrebno u prethodnoj godini. Minimalni broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi najmanje 15 godina. Na primer, 2015. godine, žene su mogle da idu u penziju sa 60 godina starosti i minimalnim stažem od 15 godina.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je izmenjen 2014. godine, i od tada se uslovi za penziju za žene menjaju svake godine. Starosna granica se pomera svake godine za dva do šest meseci. Ovaj trend će se nastaviti sve do 2032. godine, kada će žene moći da se penzionišu sa 65 godina, godinu dana i deset meseci duže nego sada. Tada će se kriterijumi za žene i muškarce izjednačiti, sa zahtevom od 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Što se tiče prevremene penzije za žene, uslov za njih bio je 59 godina. Uslov je bio i da imaju minimum 39 godina i 8 meseci staža. Za ovu godinu je to 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Muškarci su prošle godine godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina. Muškarci u starosnu penziju idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Važno je napomenuti da postoji jedno pravilo koje važi za oba pola: muškarci i žene mogu se redovno penzionisati sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Ovde je ključni uslov da su tokom ovih 45 godina njihovi poslodavci redovno uplaćivali doprinose za penziono osiguranje.

Kada je reč o prevremenoj penziji, bitno je znati da ona dolazi sa cenom – smanjenjem mesečnih primanja. U suštini, penzija će vam biti umanjena za 0,34% za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5% u odnosu na ukupnu penziju.

Drugim rečima, ako bi vam puna starosna penzija iznosila oko 30.000 dinara, a odlučite se za prevremeno penzionisanje tri godine ranije, vaš mesečni ček bi bio manji za oko 3.700 dinara.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Kondor 05.09.2023. - 7:46 pm

Kako li je zamišljeno da neko ko ima završen fakultet može imati 45 godina staža ili je u pitanju samo podkradanje penzionera.

Komentari su zatvoreni.