Novi Kodeks policijske etike uvodi stroža pravila za policajce na društvenim mrežama

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Republike Srbije je nedavno usvojila novi Kodeks policijske etike kako bi ojačala integritet i ugled policijskih službenika i unapredila profesionalizam u policijskim redovima. Ovaj detaljniji Kodeks reguliše mnoge aspekte postupanja policijskih službenika, uključujući i njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

Novi Kodeks naglašava važnost očuvanja i promovisanja dostojanstva i ugleda policijskih službenika. On takođe usklađuje domaće propise sa Evropskim kodeksom policijske etike i međunarodnim aktima koji se odnose na policijski rad.

Jedna od značajnih odredbi Kodeksa odnosi se na ponašanje policijskih službenika na društvenim mrežama. Prema novom Kodeksu, policijski službenici ne smeju objavljivati tekstove, komentare, fotografije, video ili audio snimke neprimerenog sadržaja koji bi mogao narušiti ugled Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osim regulisanja ponašanja na društvenim mrežama, Kodeks se takođe bavi sprečavanjem korupcije i nedozvoljenog uticaja na rad policije, kao i sprečavanjem sukoba interesa. Policajci ne smeju tražiti ili prihvatiti korist za sebe ili povezana lica koja bi mogla uticati na nepristrasno ili profesionalno obavljanje dužnosti.

Takođe je zabranjeno korišćenje ili otkrivanje neovlašćenih podataka do kojih je policijski službenik došao u službi ili tokom vršenja službe, pogotovo onih koji bi mogli ugroziti tok zakonitog postupka ili prava trećih lica.

Pored ovih odredbi, Kodeks se takođe bavi pravilnom upotrebom informaciono-komunikacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, insistirajući na tome da se ovaj sistem koristi isključivo u službene svrhe.

Za nadgledanje primene novog Kodeksa policijske etike, formirana je Komisija za policijsku etiku. Ova komisija prati primenu Kodeksa, daje preporuke za njegovo unapređenje i pruža mišljenja sa preporukama u vezi sa primenom Kodeksa.

Nova regulativa ima za cilj unapređenje profesionalizma i ugleda policije u Srbiji, te osigurava da policijski službenici pridržavaju najviše etičke standarde u svom radu, uključujući i njihovo ponašanje na društvenim mrežama.

Mojnovisad.com

Možda Vam se svidi i