Nove akcize uvećavaju cene benzina, dizela, cigareta, alkohola i kafe

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Od 1. oktobra, akcize na benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafu u Srbiji su povećane za osam odsto, što će verovatno rezultirati novim poskupljenjima ovih proizvoda.

Ovo poskupljenje je rezultat povećanja specifičnih akciza koje je nametnula država kako bi ostvarila veće prihode. Međutim, proizvođači se najverovatnije neće mirno povinovati ovim promenama i povećaće cene svojih proizvoda.

Prema procenama stručnjaka, cene goriva bi mogle porasti za oko šest dinara po litru, dok bi cena cigareta mogla skočiti i više od uobičajenih 10 dinara po kutiji. To znači da bi najskuplje paklice cigareta mogle premašiti cenu od 650 dinara.

Važno je napomenuti da ni ljubitelji elektronskih cigareta neće proći jeftinije, jer će tečnosti za punjenje ovih uređaja takođe biti pogođene osmom odstotnom korekcijom cena. Ova promena će takođe uticati na korisnike proizvoda koji sadrže nesagorevajući duvan.

Ove promene se uvode kako bi Srbija uskladila svoje standarde sa zahtevima Evropske unije.

Ljubitelji kafe takođe će osetiti posledice ovih promena, jer će akcize na kafu biti povećane za osam odsto. To znači da će država uzeti više novca po kilogramu za neprženu i prženu kafu, što bi moglo rezultirati povećanjem cena ovog popularnog napitka.

Takođe će biti uvećane akcize na alkoholne napitke, što će dodatno uticati na troškove ljubitelja dobrog pića. Ove promene će se odraziti na cene različitih alkoholnih pića i mogu rezultirati njihovim poskupljenjem.

U svakom slučaju, ove promene u akcizama će imati širok spektar uticaja na potrošače i proizvođače u Srbiji, a mnogi će se suočiti sa povećanim troškovima za proizvode koje svakodnevno koriste.

Možda Vam se svidi i