Novčane kazne od 250.000 dinara za pravno lice i od najmanje 50.000 dinara za preduzetnike za kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza u ovoj godini

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza od 1. januara 2023. godine kažnjava se novčanim kaznama, ali po nešto oštrijim uslovima.

Predviđene su novčane kazne od 250.000 dinara za pravno lice i od najmanje 50.000 dinara za preduzetnike. Ukoliko privrednik dobije dve prekršajne prijave u roku od 24 meseca, može mu biti izrečena i kazna zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine.

Prema rečima poreskih savetnika, privrednici će uz kazne dobijati i opomene da neplaćene obaveze izmire u roku od pet dana, čak i u slučaju da greška nije bila namerna, piše Biznis.rs.

Narodna skupština je u decembru usvojila izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji od kojih je, pored navedenih, jedna od važnijih i da se poreska prijava poreza na dohodak građana od 2023. godine podnosi isključivo elektronski.

Poreska uprava će na osnovu podataka iz službenih evidencija, uneti podatke u poresku prijavu i postaviti je na portal Poreske uprave najkasnije do 1. aprila godine koja sledi godini za koju se utvrđuje godišnji porez na dohodak građana. Neophodno je da poreski obveznik izvrši izmenu, odnosno dopunu poreske prijave u delu u kome nisu iskazani tačni i odgovarajući podaci i nakon toga podnese poresku prijavu u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Ovaj zakon je doneo i izmene koje se tiču zahteva obveznika za odlaganjem plaćanja poreza. Naime, ukoliko je zahtev podnet u roku iz opomene neće biti odloženo pokretanje postupka prinudne naplate.

Kazne zatvorom za neplaćanje PDV-a

Oštre kazne predviđene su i za privrednike koji ne plate na vreme svoje PDV obaveze. Svi koji izbegnu plaćanje PDV-a za iznos veći od milion dinara, mogu da budu kažnjeni novčano ili zatvorom od jedne do pet godina. Ista kazna se odnosi i na privrednike koji ne podnesu poresku prijavu ili to učine, ali ne prijave i tačan sadržaj.

Tekst u celini pročitajte OVDE.

Izvor: Biznis.rs (Ljiljana Begović)

Možda Vam se svidi i