Nova pravila o penzionisanju od januara

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica- Stupanjem na snagu novih pravila za odlazak u penziju od januara naredne godine, žene će se suočiti s produženim radnim vekom od dosadašnjeg standarda. Iako je trenutna starosna granica za žene bila postavljena na 63 i po godine života s minimalno 15 godina radnog staža, novo pravilo izjednačava ovu granicu, odnosno postavlja je na 65 godina.

S obzirom na zakonske promene iz 2014. godine, uslovi za žene koje planiraju odlazak u penziju menjaju se iz godine u godinu. Prema najnovijim pravilima, od sledeće godine, žene će morati raditi dva meseca duže, odlazeći u penziju sa 65 godina i osam meseci.

Pored pomeranja starosne granice za starosnu penziju, uslovi za prevremenu penziju takođe su redefinisani. Iako ostaje isti zahtev za radni staž od 40 godina, starosna granica se povećava. Umesto dosadašnjih 59 i po godina, žene će morati da ispune 60 godina kako bi se kvalifikovale za prevremenu penziju.

Planirano izjednačavanje starosne granice za muškarce i žene očekuje se 2024. godine, kada će i muškarci moći u prevremenu penziju sa 60 godina.

Ipak, postoji način da žene izbegnu produženi radni vek. One koje ispunjavaju uslove za penziju po trenutnim pravilima trebaju podneti zahtev za penzionisanje PIO fondu do kraja decembra. U suprotnom, moraće raditi dva meseca duže.

Iako je moguće skratiti radni vek ispunjavanjem uslova za prevremenu penziju – žena može da se penzioniše sa 60 godina ukoliko je radila 40 godina s uplaćenim doprinosima od strane poslodavca – primanja će biti manja. Prema Zakonu o PIO, svaki mesec ranijeg odlaska u penziju rezultuje smanjenjem primanja za 0,34 odsto, do maksimalnih 20,4 odsto.

Na primer, žena koja bi mogla da ode u penziju tri godine ranije, dakle sa 60 godina i osam meseci, i čiji bi pun iznos primanja bio 50.000 dinara, primala bi 43.880 dinara. Ovo znači da bi primanja bila umanjena za 170 dinara po mesecu, odnosno ukupno za 6.120 dinara.

Pored ovih promena, penzije će biti povećane od januara. Ova povećanja se vrše prema francuskoj formuli, koja kombinuje inflaciju i rast zarada. Najavljeno povećanje penzija iznosiće 14,8 odsto.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Rade 10.12.2023. - 3:32 pm

Za žene valjda 63 god. i 8 mečevi.Pazljivo iznositi ove podatke.

Komentari su zatvoreni.