„Neću ni kako ja hoću“: Odbornici grupe građana napustili sednicu nezadovoljni jer je njihov predlog vraćen na dopunu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media – Na današnjoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica, odbornici Grupe građana „Grad za sve nas“ napustili su zasedanje iz nezadovoljstva predloženim dnevnim redom. Ovi odbornici napustili su danas sednicu zato što njihov predlog, kao dopuna dnevnog reda, zbog formalnih nedostataka nije uvršten u dnevni red Skupštine.

Do sada nije bila praksa da odbornici napuštaju skupštinska zasedanja, međutim ako je sudeći prema zbivanjima na ovoj sednici u Sremskoj Mitrovici i to se promenilo. Naime, odbornici ove grupe građana, juče su poslali predlog za dodatnu tačku dnevnog reda, koji im je vraćen na dopunu.

Odbornici ove grupe građana su, dan pred zasedanje Skupštine grada, podneli predlog za dodatnu tačku dnevnog reda, ali je njihov zahtev vraćen na dopunu u skladu s odredbama poslovnika. Ovi odbornici su za dopunu znali pre početka Skupštine grada. Poslovnik, kao akt koji uređuje postupanje Skupštine grada Sremska Mitrovica, obavezuje sve učesnike na poštovanje njegovih odredbi. To uključuje i sve predlagače opštih akata koji se razmatraju na sednicama Skupštine.

“Povodom današnjeg napuštanja sednice grupe građana „Grad za sve nas“ zbog navodnog neuvrštavanja njihovog predloga za dopunu dnevnog reda u dnevni red sednice, hteo bih samo da razjasnim neke stvari. Naime, tačno je da je šef odborničke grupe „Grad za sve nas“, Vladimir Petković, 24 sata pre početka današnje sednice Skupštine grada dostavio predlog za dopunu dnevnog reda. Međutim, ono što se zapravo desilo jeste da ovlašćenje predsednika skupštine sadržano je u poslovniku o radu i glasi da on može, ukoliko utvrdi da predlog za dopunu dnevnog reda nije usklađen sa odredbama poslovnika, da predlog vrati predlagaču. Ovakav predlog dnevnog reda koji je dostavljen na dopunu utvrđeno je da sadrži bar pet formalnih nedostataka. To zapravo znači da predlog za dopunu dnevnog reda mora biti u onakvoj formi kakvog ga donosi Skupština. Nepoštovanje poslovnika o radu, kako je citirano u članovima 96, 97, 98, 149 i 150 od strane „Grupe građana“, pokazuje samo da oni i posle četiri godine nisu dobro pročitali ovaj poslovnik. Predlog za dopunu dnevnog reda nije sadržao preambulu, pravni osnov na osnovu kog se podnosi, obrazloženje par nedostataka. To znači da ovaj predlog za dopunu dnevnog reda danas nije ni bio predmet razmatranja, jer je vraćen predlagaču kako bi ga usaglasio sa odredbama poslovnika. Poslovnik je akt po kojem postupa Skupština grada Sremska Mitrovica, i po njemu moraju postupati svi. Svi predlagači opštih akata koji idu na sednice Skupštine moraju da poštuju odredbe poslovnika i usklađuju sve svoje akte s njim. Isto važi i za odbornike i za ovu grupu građana. Oni nisu iznad zakona, da njihovi predlozi koji nisu u skladu s poslovnikom budu uvršteni u dnevni red. Zato Skupština nije mogla da dozvoli kršenje poslovnika, niti da dozvoli kršenje prava od strane Grupe građana „Grad za sve nas“, izjavio je novinrima, Miloš Mišković, sekretar Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Odbornici Grupe građana „Grad za sve nas“ nisu iznad zakona, i kao takvi, moraju uskladiti svoje predloge sa odredbama poslovnika. Skupština nije mogla dozvoliti kršenje ovih pravila niti tolerisati eventualno nepoštovanje zakona od strane ove grupe građana, dodao je Miloš Mišković, sekretar Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Odbornici iz grupe građana „Grad za Sve Nas“ izneli su inicijativu za izmenu odluke o platama i naknadama za upravne odbore, ali dan pred održavanje Skupštine grada Sremska Mitrovica. Predlog za dopunu dnevnog reda danas nije ni predmet razmatranja, jer je vraćen predlagaču kako bi ga usaglasio sa odredbama poslovnika. Podsećamo da je na prethodnoj sednici Skupštine grada usvojena odluka koja predviđa ukidanje odborničkih naknada.

Ukinute odborničke naknade na predlog predsednika Skupštine grada Sremska Mitrovica – Ozon Media

Možda Vam se svidi i