Ne idete na more? Evo sjajne zamene za more! Jezera u blizini Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA. Fruška Gora krije čak 16 jezera i 40 vodopada a prelepe šume su pravi biser prirode. Jezera su mahom veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko.

Ova jezera na Fruškoj gori savršena su za jednodnevni izlet u prirodu, za posmatranje ptica ili pecanje, a poslednjih godina i za plivanje, sunčanje i odmor.

Bešenovačko jezero

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom.

Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m.

Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more.

Veliki broj turista posećuje ovo jezero, pogotovo u letnjim danima. Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu.

Pravo je vreme za kupanje, a i jednodnevni obliazak je odlična ideja, za odmor u prirodi.

Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez.

Uprkos tome, na Bešenovačkom jezeru je vrlo često velika gužva, posebno vikendom. Ovo mesto najčešće posećuju mladi željni kupanja i druženja, ali i porodice sa decom. Voda je kristalno čista a vidljivost je preko metar i po. Veruje se da je zbog svog mineralnog sastava voda lekovita,

Jezero Bruje Erdevik

Iako je najpoznatiji po dobrom vinu, Erdevik je bogat i vodom – krase ga dva jezera i banja. Jezero Bruje okruženo je šarmantnim niskim rastinjem, bagremovima i hrastom, zbog čega privlači kampere, šetače i bicikliste. Dugačko je oko jednog kilometra, široko 300 metara, a dubina ne prelazi više od sedam metara. Put je asfaltiran, obala je uređena pa su ulazi u jezero veomi pristupačni. Pored toga što je čista, voda iz ovog jezera je i lekovita jer dolazi iz banje Kulina. Ima dobar mineralni sastav, odnosno sadrži dosta sumpora i joda pa je zato povoljna za lečenje ekcema i kožnih bolesti. Na jezeru su domaćini labudovi i patke a često ga posećuju i čaplje i rode. Što se pecanja tiče, najčešće grizu šarani, smuđevi, amuri ili štuke.

Šatrinačko jezero – Međeš

Put preva ovom jezeru vodi preko sela Maradik. U centru sela skrenite desno pa će vas put dug 8.5 km odvesti pravo do manastira Krušedol. Ukoliko dolazite Autoputem iz Novog Sada ili Beograda, na petlji kod Beške se isključite desno. Ako krenete iz Novog Sada, preko Sremskih Karlovaca skoro do Iriga, nakon 20 kilometara ugledaćete manastir Krušedol.

Tako ćete znati da ste na dobrom putu jer vas od manastira deli samo pet kilometara do table na kojoj piše Šatrinačko jezero. Ovo jezero, u narodu poznato i kao Međeš, dugo je oko jednog kilometra a duboko pet metara, mada ne nekim mestima doseže i do 12 metara.

Voda je prozirna i pogodna za kupanje, a za prilaz se koristi mala uređena plaža. Jezero je okruženo travnatom površinom na koju bezbedno možete da spustite peškir i sunčate se. Ukoliko biste radije uživali u hladovini, iznad jezera postoji kućica sa terasom, u kojoj se nekada nalazio restoran, pa predstavlja zgodno mesto za zaštitu od sunčevih zraka. Livada oko jezera, iako pod nagibom, pogodna je za sportske igre pa vreme možete da utrošite igrajući frizbi ili badminton.

S obzirom da u okolini ne postoji ugostiteljski objekat u kojem bi mogli da se okrepite, najbolje je da sa sobom ponesete nešto što ćete moći da popijete ili pojedete. Alternativa je da se provozate dva i po kilometra do sela Šatrinci, u kojem ćete naići na prodavnicu. A kada ste već tu, nastavite istim putem do jezera Dobrodol, nećete se pokajati. Isprva ga nećete ni videti, jer je majstorski sakriveno među polja obradive površine.Sotsko jezero

Ako krenete od Erdevika prema Šidu, do mesta Sot i istoimenog jezera očekuje vas nekih tridesetak kilometara. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine, a njegova dubina ne iznosi više od četiri metra. Ovaj pejzaž, obogaćen livadama, sa brdovitim obalama jezera obraslim vrbama, šumama hrastova i četinara, učiniće vam se nestvarno. Bogata flora i fauna sa nešto manje od hiljadu i po vrsta biljaka i čak 200 vrsta riba, pravi je mali raj za ribolovce. Zato ćete ovde sresti kampere a u neposrednoj okolini nalazi se naselje sa nekoliko vikendica.

Jezero ima drveni splav i nekoliko dokova koji su zgodni za sunčanje. Ne zaboravite da se u blizini nalaze ženski manastiri Privina Glava i Sveta Petka, koje takođe možete obići. Sa ovim mestom završavamo naše putovanje. Nadamo se da će vas ovaj mali vodič kroz najlepša jezera Fruške gore podstaći da ih i sami istražite i uživate u čarima netaknute prirode. Vaše telo i um biće vam zahvalni.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Olgica 04.07.2023. - 1:29 pm

Žao mi je za Bešenovačko jezero!
Uništili mu prirodni izgled hteli bi da bude more.
Jezero se nalazi u Nacionalnom parku Fruška gore i molim i posjetioce i nadležne da prirodni izgled ne narušavaju.
To jezero čak ni boju nema istu od pre dve godine!!
Čuvajmo naše blago!!

Komentari su zatvoreni.