Narodna Banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu u cilju suzbijanja inflacije

Od strane Ozon
0 komentar


Narodna Banka Srbije (NBS) donela je odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, čime je ona sada 6,25 odsto. Ova odluka doneta je kao odgovor na nastavak usporavanja međugodišnje inflacije, koja je u junu iznosila 13,7 odsto, prema saopštenju centralne banke.

NBS je takođe povećala stopu na depozitne olakšice na 5,25 odsto, kao i stopu na kreditne olakšice na 7,75 odsto.


Izvršni odbor NBS-a procenio je potrebu za umerenim zatezanjem monetarnih uslova kako bi se sprečio rast inflacionih očekivanja i osiguralo da inflacija sledi održivu putanju prema dozvoljenom cilju u projekcionom horizontu.


Iako se inflacija postepeno smanjuje u mnogim zemljama, i dalje ostaje relativno visoka. U zoni evra, koja je najvažniji trgovinski partner Srbije, ukupna inflacija i dalje opada, ali je i dalje značajno iznad ciljnog nivoa.

Smanjenje inflacije očekuje se i u Sjedinjenim Američkim Državama, što opravdava odluku Federalnih rezervi da zadrže referentnu kamatnu stopu nepromenjenu u junu nakon deset uzastopnih povećanja, uz mogućnost daljih povećanja u budućnosti.


Izvršni odbor NBS-a očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se smanjuje, s izraženijim padom u drugoj polovini ove godine.Održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS značajno doprinosi ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti, posebno u uslovima povećane globalne neizvesnosti.Naredna sednica Izvršnog odbora, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, održaće se 10. avgusta, kako je navedeno u saopštenju.

Izvor: Fonet

Možda Vam se svidi i