Na Savi u Sremskoj Mitrovici danas je otvoreno međunarodno putničko pristanište

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Međunarodno putničko pristanište u Sremskoj Mitrovici danas je svečano otvoreno na reci Savi kod Sremske Mitrovice.

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, gradonačelnica Sremske Mitrovice, predstavnici lokalne samouprave i gosti.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Međunarodno putničko pristanište nalazi se na mestu gde je u prošlosti isplovljavao i plovio nekadašnji parobrod. Putnički saobraćaj je ovim delom Save u 19 veku, od Male Mitrovice do Sremske Rače prevozio robu i putnike.

-Samo pre nekoliko decenija Savom su plovili parobrodi, a sada će Savom ploviti kruzeri. Samo ime Parobrodske ulice svedoči o tome da su Savom plovili Parobrodi. Za Sremsku Mitrovicu je važna 2008. godina, kada je gradonačelnik Sremske Mitrovice bio Branislav Nedimović i kada se rodila ideja o otvaranju putničkog pristaništa, rekla je na otvaranju gradonačelnica Milovanović.

Prvu fazu obnove grada smo prošli, otvorili fabrike, izgradili nasavremenie škole, vrtiće, izgradili puteve i nadvožnjake, zaposlili ljude, stopa nezaposlenosti je na zavidnom nivou, samo 3,6 posto, a biće i manja, u to sam sigurna. Postojeće kompaniіe proširu¡u svoje kapacitete, svakodnevno dobijamo pisma o namerama potencialnih investitora. Zato otvaramo novu industrijsku zonu Sever 3, što іe izvanredna šansa da zaposlimo još 1500 ljudi, dodala je Milovanović.

– I zato іe nama važan ova današni dan 6. mart.2023. godine, jer otvaramo međunarodno putničko pristanište, što će bitno uticati na privredu našeg grada. Posebnu zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srbije, Ministarstvu grabevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao i Agenciji za upravljanje lukama koim su sve učinili da se aktivira ovaj izuzetno važan projekat za privredu i turizam našeg grada. Sremska Mitrovica je zanimljiva i po tome što se u Sremsko Mitrovici grade najveći rečni turistički kruzeri u Brodogradilištu „Vahali“, koji se nalazi na desnoj obali reke Save. Brodovi koji se grade su srpski proizvod kao i dizajn i izgradnja. Oni su svedočansto velikog znanja i rada naših radnika. Sigurna sam, da ne samo strane turiste, već i domaće, koji obožavau lik i delo cara Konstantina Velikog, privući i činjenica da je njegova palata samo 500 metara odavde, u samom centru grada. Kao treću specifičnost istakla bih da sem u Beogradu ovakvog pristaništa nema u Srbii. Jedno je od najmodernijih, ispunjava sve eropske standarde i pružanje usluge na najvišem nivou. To će doprineti značajnom razvoju rečnog turizma, kako u našem gradu, tako i u celo zemli. Prateći svetske trendove u turizmu, spremno ćemo dočekati i ugostiti i najzahtevnije goste. Prezentovaćemo Sremsku Mitrovicu kroz period rimskog, otomanskog i austrougarskog carstva, a neće izostati ni period razvitka savremenog grada i prirodne geografske lepote koe spajaju sremski i mačvanski deo u celinu.

Ministar građevinarstva, Goran Vesić rekao je d je vizija predsednika Vučića, da se Srbija saobraćajno poveže.

– Kada govorimo o saobraćajnoj povezanosti najčešće se misli na drumove, ponekad i na pruge ali saobraćajno povezivanje znači, da se saobraćajno povežemo i vazdušnim putem i rečnim saobraćajem. Nažalost, Srbija se proteklih decenija ponašala kao da nema dve međunarodne reke i jednu međudržavnu reku, kao da nemamo blago za koje bi nam mnoge zemlje pozavidele. Zato mi danas otvaramo osmo Međunarodno pristanište umesto da ih imamo 18 ili 20, zato što o tome nismo razmišljali. Pored pristaništa u Sremskoj Mitrovici imamo i Beograd, radimo Šabac tako da će biti mogućnosti da se napravi brodska linija izmedju Šapca i Sremske Mitrovice i Beograda.

Ministar Vesić je najavio, osim pristaništa u Zemunu, da je u planu da se rade pristaništa u još nekoliko gradova.

– Završavamo Zemun, radićemo Sremske Karlovce, Apatin, očekujemo da imamo 12 ili 13 pristaništa. Na taj način ćemo turistima dati veću mogućnost da posete ne samo Beograd već i druge delove naše zemlje. Korona i kriza oko kovida u potpunosti je promenila način funkcionisanja svih nas, više se putuje po kraćim destinacijama, po samoj Evropi i mi tu šansu kao zemlja moramo i treba da iskoristimo. Pored toga mi postavljamo sve značajnije logističke ciljeve, postajemo logistički centar, kada kažem centar mislim na kombinaciju vazdušnog, plovnog, drumskog i železničkog saobraćaja koji je budućnost naše zemlje, budućnost razvoja.

Današnje otvaranje Međunarodno pristaništa je suštinski važno i za Sremsku Mitrovicu, Srem i čitavu Srbiju, naglasio je Vesić.

– Vlada Srbije uložila je oko 400.000 evra u ovaj objekat, to govori o tome da smo promenili naše prioritete, više ćemo pažnje obraćati na naše reke. Razgovarao sam sa Mađarskim kolegom ministrom u vezi uspostavljanja rečnog saobraćaja između Beograda i Budimpešte, imaćemo i domaće rečne linije između Mitrovice i Šapca, to je nešto što potpuno menja kvalitet života, smanjićemo zagađenje, broj autobusa, automobila i povećati komfor ljudi. Povezivanje je važno jer ne samo što znači da su ljudi bliži jedni drugima, već i nova radna mesta i više zarade. Svaki turista koji dođe ovde ostaviće minimum sto ili dvesta eura, na broj turista, videćete koliko je to važno za restorane, ljude koji prodaju suvenire i sve druge delatnosti koje su vezane za turizam. Zato ćemo nastaviti da ulažemo, zato i imamo projekat “Zaplovi Srbijom”, želimo još više marina, još više pristaništa. Od nas i naše infrastrukture zavisi koliko će nam turista doći. Mi smo ti koji nismo do sada omogućavali mogućnost da se pristane na nekim drugim mestima, Sremska Mitrovica ima šta da im ponudi. Zato mislim da je ovaj događaj važniji od vrednosti same investicije. Mi se kao zemlja više okrećemo ka našim rekama, to znači fabrike za preradu voda, samo Beograd izbaci zapreminu 60.000 olimpijskih bazena fekalija u reke, moramo više da vodimo računa o našim rekama, moramo bolje da ih uređujemo, da radimo bolje obale, nautička sela i da na taj način više saobraćaja dovedemo u naše gradove. Siguran sam da će tokom proleća i leta ovde biti više turista. Ovo je samo početak i ovo je jedno novo lice Srbije koje gradimo, svuda i na svakom mestu se dogodi nešto novo, nešto novo se izgradi, reši se makar jedan problem i time ukazujemo da Srbija polako postaje bolje mesto za život.

Agencija za upravljanje lukama je Sremsku Mitrovicu proglasila za jedno od devet lučkih područja u Republici Srbiji.

– Sremska Mitrovica ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog arheoloških i istorijskih vrednosti grada Sremska Mitrovica. Drago mi je što danas možemo da otvorimo osmo po redu međunarodno putničko pristanište za rečne kruzere. Ono što volim da naglasim jeste da Srbija nema more ali ima izuzetne nautičke potencijale. Zbog guste mreže plovnih puteva imamo mogućnost da razvijamo hiljade i hiljade kilometara plovnih puteva i 650 kilometara kanala. Otvaranjem ovog pristališta ostvarićemo potencijal ne samo za kruzing već i za linijske i međugradski saobraćaj. Zahvaljujem se ministarstvu i ministru Vesiću što je prepoznao potencijal, zahvalio bih i gradu Sremska Mitrovica na podršci, ovo je jedan primer dobre prakse kako institucije na različitim nivoima mogu dobro da sarađuju i u brzom vremenskom roku završe ovakvu investiciju, rekao je Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, koja je finasirala gradnju pristaništa.

Vuk Perović je podsetio, da je pre 20 godina postojalo samo jedno putničko pristanište, a danas je grad Sremska Mitrovica upisan na nautičku mapu Evrope.

Na ovom delu Save u blizinici samog centra grada Sremska Mitrovica, od danas je stacionirano međunarodno lučko pristanište za moderne putničke brodove i kruzere.
Otvaranjem međunarodnog učkog pristaništa Sremska Mitrovica će dobiti nove turiste, kojima će Grad imati mogućnost da obezbedi bogatu ponudu istorijskog Sirmijuma, njegove okoline ali i jedan moderan evropski grad. Razvojem nautičkog turizma povećavaju i ukupni prihodi lokalne samouprave. Takođe, veliki uticaj ima i na razvoj i unapređenje uslužnog sektora u gradu.

Možda Vam se svidi i