Na današnji dan potpisan Karlovački mir

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Na današnji dan

Potpisan je 1699 godine Karlovački mir, kojim je posle 16 godina okončan austrijsko-turski rat. Mirom koji su u Sremskim Karlovcima s Otomanskim carstvom sklopile Austrija, Rusija, Poljska i Venecija, Turci su izgubili Ugarsku, Slavoniju, Liku i Baniju, zadržavši preko Save samo Banat i deo Srema do Mitrovice. Venecija je dobila srednju Dalmaciju, Boku Kotorsku do Risna i Moreju (Peloponez).

Peace conference in Karlowitz (present-day Sremski Karlovci, in Serbia) in 1699. (Treaty of Karlowitz) Engraving of unknown German artist from the Low Countries – wikipedia

U Južnoj Afrrici pronađen je 1905 godine dijamant od 3.106 karata, nazvan „Cullinan“. To je bio najveći dijamant do tada pronađen. Ovaj dijamant isekao je Joseph Asscher na 106 manjih dijamanata procenjenih na milione dolara. Najveći od njih, „Zvezda Afrike 1“, od čak 530 karata, predstavlja najveći obrađeni dijamant na svetu. Južnoafrička provincija Transval odlučila je da ovaj dragi kamen, zajedno sa manjim, „Zvezda Afrike 2“, pokloni britanskom kralju Edvardu VII.

Petrograd je 1924 godine promenio ime u Lenjingrad. Posle prestonice Moskve, to je najznačajniji ruski grad i verovatno jedan od najlepših gradova na svetu, smešten na ušću Neve u Finski zaliv. Grad je osnovao 1703. godine car Petar Veliki i prvobitno se zvao Sankt Petersburg, kako se zove i danas.

Počelo je 1939 godine snimanje filma „Prohujalo sa vihorom“.

Iznad Čehoslovačke je, posle eksplozije podmetnute bombe, pao avion JAT-a „DC-9“ na liniji Kopenhagen-Beograd. Poginulo je 26 putnika i članova posade, a preživela je jedino stjuardesa Vesna Vulović, koja je pala sa 10.160 metara visine.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik