Misterija ZLATNOG Avarskog pojasa. Procena da vredi više od 1 milion evra!

Od strane Ozon
0 komentar

Pojas od 11 elemenata, težak čak jedan kilogram, pronađen je na njivi, u okolini Sremske Mitrovice 1992, godine.

Pojas potiče s početka šestog veka, a prema proceni Instituta za arheologiju u Beogradu, koja je sprovedena 1997. godine, pojas ima vrednost od čak 1.000.00,00 evra.

Samo otkriće je bilo pod velom tajne, jer je pronlazač imao nameru da ga proda, iako nije znao njegovu pravu vrednost. Pojas je trebao biti prodat za 320.000,00 tadašnjih maraka.

1992. godine pravu „zlatnu groznicu“ u Sremu. Pronašli su ga Slavko i Bogdan Kozak negde na tromeđi sremskih sela Čalma, Divoš i Bingula. Oni su pojas predali Mitketu Simeonovskom iz Beograda za dalju prodaju. Za dragocenost, čija vrednost novcem ne može da se izrazi, tražili su od Simeonovskog skromnih 320.000 nemačkih maraka, ali su se „sreli“ kod sume od 120.000 maraka. Otkriveni su pre nego što je Simeonovski stigao da posreduje u prodaji, pa niko od njih nije ništa naplatio, osim što su u aferi dobili centralno mesto.

Odlukom opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici zlatni avarski pojas dodeljen je na čuvanje Muzeju Srema. Pojas ima 11 elemenata, ukrašenih dragim i poludragim kamenjem. Svi elementi zajedno teže skoro jedan kilogram, ali neprocenjivost njihove vrednosti nije u zlatu već u starini i vrhunskom umeću izrade. Akademik Vladislav Popović napisao je da ovaj predmet po finoći izrade daleko nadmašuje savremene predmete sličnog karaktera. 

O zlatnom avarskom pojasu dr Ivana Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu napisala je knjigu koju i laici i naučnici čitaju sa uzbuđenjem. Prema preovlađujućem uverenju naučnika, bogato dekorisane pojasne garniture od zlata nosile su među Avarima osobe najvišeg ranga. Broj pseudokopči na ovim garniturama bio je u tesnoj vezi sa položajem vlasnika, a u kakvoj vezi – to još nije precizno zaključeno. Pojas od jedanaest elemenata, prema Ivani Popović, mogao je, što još nije dokazano, da pripada ili kaganu Bajanu ili njegovom starijem sinu koji ga je nasledio na prestolu.

Pojas za elitu

Zlatni avarski pojas sa pseudokopčama bio je deo nošnje Avara sa visokim rangom. Pojasne garniture nisu bile samo ukras, već su na osnovu broja, oblika, materijala i tehnikama izrade određivale značaj i položaj vlasnika unutar klana. Osobe najvišeg društvenog statusa, kagani i kneževi, nosili su bogato dekorisane i masivne pojaseve od zlata. Nekada čak i tri.

Možda Vam se svidi i