Mirović u Sremskoj Mitrovici: Obilazak bolnice i vrtića oštećene u nevremenu

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obilazi danas Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, gde je tokom nevremena oštećen krov na hirurškom bloku i porodilištu.

Nevreme koje je zahvatilo nekoliko opština u Vojvodini, uključujući Šid, Sremsku Mitrovicu, Bačku Palanku, Rumu, Novi Sad, Staru Pazovu i Inđiju, izazvalo je velike štete na infrastrukturi i objektima u tim područjima. Predsednik Pokrajinske vlade, zajedno sa štabom za vanredne situacije, održao je vanrednu sednicu kako bi se odmah započela procena štete i pružila pomoć.

-Dogovorili smo se sa gradonačelnicom da napravimo procenu štete, da dobijemo ponudu građevinskih firmi ne bi li već u narednim danima obezbedili sredstva. Jedan deo će obezbediti grad Sremska Mitrovica.

U cilju brze sanacije šteta, članovi Pokrajinske vlade će obići sve opštine i lokacije koje su pretrpele oštećenja. Odluka o izdvajanju finansijskih sredstava će biti doneta u najkraćem roku, najkasnije do ponedeljka. Sanacija krova na bolnici, koja je od izuzetne važnosti kako bi zdravstvene usluge mogle nesmetano da se pružaju, će biti prioritet. Saradnja sa lokalnim vlastima, poput gradonačelnice Sremske Mitrovice, omogućava bržu i efikasniju procenu štete, kao i pronalaženje pouzdanih građevinskih firmi za obnovu. Pomoć će biti obezbeđena i za ostale opštine koje su pretrpele štetu, a prioritet će biti na obnavljanju predškolskih ustanova, škola, domova zdravlja i bolnica, rekao je Mirović tokom obilska.

Mirović je naglasio da su u ovom teškom vremenu sve službe angažovane i na terenu, a saradnja sa Elektroprivredom Srbije (EPS) omogućava brzu intervenciju u ponovnom uspostavljanju električne energije za stanovništvo koje je ostalo bez struje.

-Uprkos jakom intenzitetu nevremena, važno je istaknuti da nismo imali ljudskih žrtava, što je srećna vest. Timski rad svih službi, uključujući vatrogasce, je ključan za odgovorno i brzo delovanje u kriznim situacijama. U Beočinu desetoro dece je bilo u šumi tokom oluje, pohvalio bih vatrogasce, sve službe. Svi su na terenu, angažovaćemo sve kako bi otklonili posledice velikog nevremena koje nas je zadesilo.

Predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića dočekala je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, sa saradnicima, predsednikom Skupštine grada Vladimirom Pavlovićem i predstavnicima lokalne samouprave.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović, Izrazila je iskrenu zahvalnost gospodinu Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade, što je posetio Sremsku Mitrovicu nakon oluje koja je zadesila Sremsku Mitrovici i čitavu Srbiju.

-Njegova brza reakcija i spremnost da nam pruži pomoć su zaista od velikog značaja u ovim teškim trenucima. Naše službe su odmah reagovale i nalaze se na terenu od samog trenutka kada je oluja pogodila našu opštinu. Ipak, pomoć je i dalje neophodna kako bismo mogli adekvatno sanirati štetu koju je oluja izazvala. Obratili smo se institucijama od javnog značaja za pomoć, ali razumemo da će i privatan sektor biti uključen u oporavak naše zajednice. Posebno se zahvaljujem medicinskom i nemedicinskom osoblju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, koji su bez obzira na izazove, pružali vrhunsku brigu pacijentima. Iako smo se suočili sa oštećenjima na krovu na nekoliko odeljenja bolnice, osoblje je svojim predanim radom uspelo da održi normalno funkcionisanje ustanove i zaštiti pacijente od dodatnih neprijatnosti, rekla je Milovanović.

Milovnović je dodala da je najveći problem sa krovom u bolnici, na hirurgiji, internom i ginekologiji, i da to je prioritetno za sanaciju.

Značajna materijalna šteta nastala je tokom nevremena na delu gradske bolnice i objektima osnovnih škola, na teritoriji Sremske Mitrovice, gde je, prema informacijama, bio i najveći broj povređenih.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ oštećena je ograda, dok su u područnom odeljenju te škole u Šašincima oštećeni oluci i crep na krovu. U vrtiću u Mačvanskoj Mitrovici pao je zid. Na osnovnoj školi u Martincima oštećen je krov, i deo balon sale.

U obilasku vrtića „Lane“ u Mačvanskoj Mitrovici, koji je pretrpeo velika oštećenja, gradonačelnica Sremske Mitrovice je napomenula da su i škole u Laćarku i Martincima pretrpele velike štete na krovnim pokrivačima, i dodala da će i za ove škole pomoć biti neophodna kako bi se obezbedilo bezbedno okruženje za đake i osoblje.

-Ponosni smo na angažovanje svih službi i građana tokom ovog izazova koje nam je donelo nezapamćeno nevreme, i uz pomoć gospodina Mirovića i Pokrajinske vlade, verujemo da ćemo zajednički uspeti da prevaziđemo ovu situaciju. Hvala svima koji su pružili podršku i pomoć u ovim teškim trenucima, jer zajedničkim naporima možemo brže i efikasnije obnoviti naš grad i vratiti normalan život našim sugrađanima.

Možda Vam se svidi i