Ministarka Đukić Dejanović u poseti Mitrovačkoj gimnaziji

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Ministarka prosvete, profesorka dr Slavica Đukić Dejanović, danas je u poseti Gradu Sremska Mitrovica. Tokom svoje posete, ministarka je posetila Mitrovačku gimnaziju gde je imala priliku da razgovara sa učenicima koji su učesnici Letnje škole programiranja, koja se trenutno održava u ovoj prestižnoj obrazovnoj instituciji.

Ministarku Đukić Dejanović dočekala je gradonačelnica Svetlana Milovanović ispred Mitrovačke gimnazije. Nakon toga, zajedno su obišle učenike koji su angažovani u programu Letnje škole programiranja.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović izrazila je zadovoljstvo nakon razgovora sa studentima i zahvalila se fondaciji, Gimnaziji, gradskom rukovodstvu u Sremskoj Mitrovici i građanima, rekavši: „Hvala na gostoprimstvu koje ste ukazali učenicima koji željno stiču znanja, upuštaju se u IT tehnologiju, programiranje… još važnije je da neguju drugarstvo i uče da unesu sistem ljudskih vrednosti u svoje živote poštujući svoje vaspitače Sto učenika u dva programa tokom celog leta, koji se prostire širom Srbije, učenici od petog do osmog razreda, još jednom su potvrdili stav Ministarstva prosvete da je digitalizacija prioritet u sticanju znanja. Sticanje novih veština u novim tehnologijama je nešto što treba da negujemo i danas i u budućnosti.“

Ona je dalje napomenula da u četvrtom razredu širom Srbije učenici sada imaju predmet „Digitalni svet“ koji počinju da uče od prvog razreda osnovne škole. Podsetila je sve na redovni školski program, gde su informatika i računarstvo deo nastavnog plana i programa. Podizanje kompetencija učenika vezanih za IT tehnologije u osnovnoj školi postaje jedan od glavnih ciljeva. Ideja je da se osigura da sve pozitivno u vezi sa ovim tehnologijama, uključujući bezbednost i funkcionalnost, dostigne viši nivo. Ovo će biti integrisano u početak nove školske godine.

Zahvalnost i priznanje od strane ministarke Đukić Dejanović na strasti učenika za učenjem o IT-u i njihovoj posvećenosti pozitivnim vrednostima naglašavaju značaj informatičkog obrazovanja u pripremi mlađe generacije za izazove i mogućnosti digitalnog doba.

„Posebno mi je zadovoljstvo što je danas u poseti ministarka prosvete. Sremska Mitrovica je domaćin letnje škole informacionih tehnologija, a ovo je drugi deo, druga faza letnjeg programa koju pohađaju učenici od petog do osmog. razreda osnovne škole, ukupno 100 učenika. Osim obrazovnog aspekta, imali su priliku i da se druže i nadam se da će te veze potrajati tokom budućnosti. Istakla bih da nam je obrazovanje prioritet, ulažemo u kapacitete i usađujemo prave vrednosti u našoj deci. U ​​bliskoj budućnosti planiramo osnivanje IT centra. Informacione tehnologije su napredna oblast i uvek smo željni da ugostimo mlade i pametne pojedince koji žele da se školuju“, izjavila je Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice.

Reči gradonačelnice Milovanović odražavaju posvećenost grada negovanju obrazovanja, tehnologije i osećaja zajedništva među mladim učenicima. Osnivanje IT centra ukazuje na napredan pristup obrazovanju, koji je u skladu sa zahtevima savremenog sveta.

„Drago mi je što smo deo ovog projekta i doprinosimo celom sistemu. Ova deca predstavljaju našu budućnost. Trudimo se da ispunimo sve što možemo kako bi imali uslove koje zaslužuju“, naveo je direktorica mitrovačke gimnazije Mirjana Đorđević.

Aktivnim učešćem u ovakvim projektima i fokusiranjem na obezbeđivanje optimalnih uslova za učenje, škole obezbeđuju da sledeća generacija bude dobro pripremljena da se uhvati u koštac sa izazovima i mogućnostima koji su pred njima.

Organizacija Letnje škole programiranja je delo Fondacije Petlja, koja deluje kao implementacioni partner na projektu pod nazivom „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“. Ovaj projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uz podršku Vlade Republike Srbije.

Ova poseta ministarke prosvete ističe značaj sveobuhvatnog obrazovanja i osnaživanja učenika kroz učenje programiranja, čime se pruža prilika za sticanje ključnih veština koje su neophodne za rad u savremenom tehnološkom društvu.

Možda Vam se svidi i