Milica Grbić pravi zadivljujuću umetnost od reciklirajućeg materijala

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Da i od predmeta i materijala kojima je mesto na deponiji može da se napravi umetničko delo pokazali su mnogi maštoviti umetnici, a JEDNA OD NJIH ŽIVI U Sremskoj Mitrovici.

Mitrovčanka Milica Grbić svojim vrednim rukama od raznih recikliranih materijala pravi prava umetnička dela, ona spretnim prstima pretvara ove materijale u unikatne lampe i lustere.

Ova simpatična, uvek nasmejana i vedra sugrađanka, odrasla je i živi u Sremskoj Mitrovici. Gimnaziju je završila u Sremskoj Mitrovici. Nakon toga završava i grafički dizajn.

– Studirala sam  u Beogradu, nakon studiranja tražila sam posao i zaposlila se u geodetskoj firmi gde sam radila devet godina kao operater, usput sam rodila dva deteta, kupila stan, sređivala, to je verovatno i početak mog rada na lusterima i lampama od recikliranih materijala, želela sam da sama uredim svoj životni prostor.

Lampe koje pravi postale su viralne i prepoznatljive na društvenim mrežama, a naš grad promoviše na jedan poseban način. Njena umetnička dela imaju „to nešto“ – neobična su zbog materijala koji koristi, razne boje, prelepi oblici koji je svaki poseban i unikatan čini da ono što ova mitrovčanka izražuje odudaraja od svih drugih koje smo videli.

Sve je počelo pre nekoliko godina od kanapa.

-Kada smo kupili stan, trebalo je urediti prostor, a kako je svetlost važna a lampe na pravom mestu je nešto što je meni važno, od kanapa sam tada pravila lustere, neke stvari za šank i tako dalje. Tada mi je trebao samo kanap. Oduvek sam htela da se bavim dizajnom, prva prilika je bila u mom sopstvenom stanu. Naravno sve je počelo mnogo ranije, sestra je arhitekta, imale smo stan u Beogradu koji smo uređivale, pa kod mame u kući, nalazila sam stari nameštaj i farbala, sve sam koristila i sve sam radila sama. Kada smo kupili naš stan bila sam trudna, imala sam vremena na pretek i prošle godine pred novu godinu videla sam da se može napraviti luster od recikliranog materijala i napravila sam sebi svoj prvi luster. Posle se drugima svidelo pa sam htela da se oprobam. Počela sam prvo online prodaju preko instagrama.

Milica Grbić je pokrenula firmu koja dizajnira lampe i lustere od prirodnih i recikliranih materijala, prošle godine.

-Čistota prirode je nešto što će uvek dirnuti ljede, pogotovo u ovom brzom vremenu. Želim da vratimo prirodu, korišćenjem ovih originalnih materijala. I nadam se da ćemo učiniti da ljudi ponovo zavole prirodu. Moje lampe i lusteri su inspirisani prirodom.

Ono što drugi bacaju Milici je blago

Prikupljala sam reciklirani materijal od prijatelja i porodice, meni je karton za jaja i papirne kese za prodavnice blago, ponekad mi bude pun gepek recikliranih stvari.

-Lepak koji koristim je za spoljnu i unutrašnju upotrebu, farbam bojama na vodenoj bazi. Sve radim ručno, nemam nijednu mašinu, sve farbam po tri puta, od prikupljanja, cepkanja do farbanja, radim sama, ponekad mi deca pomažu. Imam kalupe za lampe, imam tacnu koju imaju vajari i onda pet dana radim, ponekad se suši danima jer je sada hladnije. U početku sam merila smesu, proveravala sve po par puta a danas mi to ide lako.

Milica ističe da za nju ovaj posao predstavlja veliku ljubav, a kroz ambijent i svoj stil iskazuje poštovanje prema prirodi. Sve što se nalazi u njenoj radionici je uradila sama a matrijal prikuplja uz pomoć prijatelja.

-Svaki luster je unikatan jer ja nikada ne mogu da napravim isti, farbam u sve boje, po porudžbini, najviše idu zlatni, crni i beli. Krenulo je lepo, zadovoljna sam i lepo se osećam kada stvaram. Sama u svom svetu, omiljena muzika, i na kraju proizvod koji sam želela da dobijem. Za lampu mi treba oko pola sata ako se pripremim dan do dva ranije, najviše mi vremena uzima sušenje.

Primer da od hobija i želje da uredi svoj dom, može da se pokrene posao u kome se užuva dala je Milica. Ona radi na izradi unikatnih lampi i lustera, još jedan posao koji radi online i podiže dvoje dece, ali kako kaže, sve postiže jer ima pomoć porodice.

-Suprug provlači struju kroz lampe, sve je on to naučio. Kupujemo sve u delovima. Pravim sama, proces je dug, potapa se u vodu, smeša se pravi, mora se znati tačna „formula“. Počela sam pre godinu dana da izlažem u „Računovodstvenom birou“, dogovorila se sa vlasnikom i počela. U početku se to nije videlo, radnja je bila prepuna jelki i novogodišnjih poklona, kada se sve to otklonilo, počeli su da mi se javljaju, govorili su da mnogo bolje izgleda uživo nego na instagramu.

Prvo izlaganje radova Milici je i vetar u leđa

-Stalno imam nove ideje za lustere, planiram da dodam drvo, drugačije oblike, krenem da radim, da eksperimentišem pa dobijem porudžbinu i ostavim. Plan mi je i dalje reciklirani materijal, prvenstveno ga sakupljam, lepo izgleda, može dobro da se oblikuje. Primećena sam u našem gradu ali i Beogradu, gde sam izložila svoje radove. Planiram da se širim, razmišljam o tome, tražim radnje po instagramu, šaljem ponude, imam dosta prijatelja koji kupuju lustere. Dešavalo mi se da za luster uradim samo jednu kuglu jer je jedna razbijena pa dodam svoju i super izgleda, preuređivali smo stare lampe i slično. Mitrovica ne može da bude baš veliko tržište ali se trenutno uklapa, ne odustajem od izlaganja i prodaje mojih radova u Sremskoj Mitrovici a sve što budem dalje radila ostaće na radu sa raznim recikliranim materijalima jer svest o održavanju balasa sa prirodom je nešto što treba da stvaramo i održavamo.

Milica_Glampshade handmade (@milica_glampshade) • Instagram photos and videos

Možda Vam se svidi i