Manifestacija Dečija „Bećarijada“ u humanitarnom duhu – Bećerac treba da nastavi dalje

Od strane Ozon
0 komentar


SREMSKA MITROVICA. U nedelju, 25. juna, na Poljoprivrednom imanju porodice Stojnić u Martincima održana je druga Dečja „Bećarijada“. Ova manifestacija je deo većeg projekta „Od semena do zrelog ploda“, čiji je cilj edukacija predškolaca o rastu i razvoju biljaka. Ideja je nastala 2021. godine kada su deca Martinca izrazila svoju radoznalost o putovanju biljke od semena do zrelog ploda. U saradnji sa vaspitačicom Slavicom Jovanović i Poljoprivrednim imanjem porodice Stojnić, deca su aktivno učestvovala u gajenju sopstvenog paradajza i paprike, posmatrajući svaku fazu razvoja biljaka. Sezona je kulminirala kuvanjem tradicionalnog jela „bećarac“ uz uživanje u prijatnom druženju.


Ovogodišnja manifestacija „Bećarijada” na Porodičnom imanju Stojnić dočekala je predškolce iz Martinaca, kao i goste iz Kuzmina, Sremske Rače, Šašinaca, Bosuta, Laćarka, uz podršku brojnih meštana. Pored kuvanja ukusnog bećarca, manifestacija je obuhvatila kulturno-umetnički program, sportske igre i recitale sopstvenih bećaraca predškolaca. Vešte ruke članova Udruženja „Martinčanke“ pripremile su i raznovrsna kulinarska poslastica. U čast tradicije štampana je zbirka „Bećarska posla“ u kojoj su „bećarci“ Radoslava Šumarskog, pesnika iz Martinaca, i vaspitačica Slavice Jovanović, Nataše Žabić, Dušice Kopčalić, Milice Crnobrnje, Jovane. Vujko, Tanja Stanivuković, kao i prilozi dece u njihovim grupama.

Ovogodišnja „Bećarijada” imala je za cilj prikupljanje sredstava za Srđana Jovanovića, dečaka iz Kuzmina. Organizatori su izrazili zahvalnost svim gostima i učesnicima, uz nadu da će se ova manifestacija, koja neguje i čuva prave životne vrednosti, nastaviti i postati njegovana tradicija. Kako kažu, „Bećerac treba da nastavi dalje“.

Možda Vam se svidi i