Ležimir: Sremački svinjokolj (Video)

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Ležimir. Upali smo na PRAVI SREMSKI svinjokolj 

Vreme je svinjokolja, pa se ovih dana u mnogim domaćinstvima obavlja, za mnoge jedan do najlepših i najvažnijih poslova u godini.

Kako je izgledao sremski svinjokolj u Ležimiru prethodnih godina.

U domu porodice Avramović u Ležimiru po običaju kada je svinjokolj u pomoć stižu prijatelji i rodbina. Kod Saše Avramovića, našeg gosta, puna je kuća, osim rodbine tu su prijatelji i iz Stemske Mitrovice, Šida, Šapca…

Domaćini se uvek trude da za svinjokolj bude sve kako treba. Ustaju u zoru, lože pod furune i stavljaju vodu. Kada majstori stignu sve mora biti spremno za početak posla koji valja obaviti tog dana. Saša Avramović, uhrani bravce, za svoje potrebe jer kaže – puna ih je kuća, a dobro dođe slanina, kulen, kobasice i čvarci.

Naravno i Avramovići ne konzumiraju meso dok se ne obavi trihineloskopski pregled. Tada kada se dobiju rezultati kreće priprema čvaraka, krvavica, kobasica…

A svoju recepturu imaju i domaćice koje baš na dan svinjokolje prave salčiće, kolače koji su jedan od osnovih i veoma važnih detalja ovog običaja. Ako nema kolača sa salom, kao da nije ni bilo ovog važnog običaja.

Vekovima, širom Srbije u ovo doba godine ljudi su se spremali za duge i hladne zime. Meso i hrana generalno bili su na prioritetnom mestu za obezbediti i svako je spremao onoliko mesa koliko je bio u mogućnosti. Načini obrade i pripremanja mesa za zimu, poznatiji kao svinjokolji u Srbiji su, neretko prvenstveno bili organizovani zarad druženja familije i komšiluka i u tome je uporavo i bila njihova čar. Ovogodišnji svinjokolj imao je baš taj cilj – da se prikaže tradicionalan način obrade svinjskog mesa, da se meštani druže i zabave kao i da se proda poneki od domaćih proizvoda i sve je to još jednom uspelo.

Možda Vam se svidi i