Kupcima maksimalno po 5 kg brašna! Od sutra cena 49,99 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. U nameri da stabilizuje cene osnovnih prehrambenih proizvoda i suzbije ekonomske izazove, Vlada Srbije donela je novu uredbu, koja stupa na snagu danas, obavezujući sve prodavnice u zemlji da nude barem jednu vrstu brašna tipa 500 po ceni od 49,99 dinara i jednu vrstu glatkog brašna tipa 400 po ceni od najviše 54,9 dinara.

Ova uredba, koju je izložila Vlada Srbije, ima za cilj da se suoči sa poremećajima na tržištu u snabdevanju osnovnim prehrambenim proizvodima i spreči štetne posledice po potrošače. Ona nameće stroge kontrole cena kako na proizvodnji tako i na maloprodajnom nivou za brašno, osnovnu namirnicu u srpskim domaćinstvima.

Prema novoj uredbi, prodavci su zabranjeni da prodaju više od pet kilograma svake vrste brašna pojedinačnim kupcima u jednoj kupovini. Ove cenovne granice važe do 31. decembra ove godine.

Što se tiče brašna tipa 400, prodavci moraju obezbediti da njihova dnevna ponuda uključuje najmanje jedan brend glatkog brašna tipa 400, pakovanog u količinama do jednog kilograma, po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 54,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvodna cena za brašno tipa 400, kako je propisano ovom uredbom, ograničena je na 45 dinara po kilogramu.

Za brašno tipa 500, maksimalna cena je postavljena niže. Prodavci su obavezni da uključe najmanje jedan brend brašna tipa 500, pakovanog do jednog kilograma, sa maksimalnom maloprodajnom cenom od 49,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvodna cena za brašno tipa 500 ne sme prelaziti 40,90 dinara po kilogramu, kako je naloženo uredbom.

Dodatno, proizvođači su obavezni da isporučuju prodavcima najmanje 50 procenata količina koje su isporučene tokom istog perioda prethodne godine po ovim propisanim cenama.

Uredba uvodi stroge kaznene mere za nepoštovanje, sa kaznama u rasponu od 100.000 do 2.000.000 dinara za pravna lica koja krše odredbe. Prodavci i proizvođači koji se ne pridržavaju ovih mera mogu se suočiti sa zabranom obavljanja određenih aktivnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Direktori nesavesnih subjekata mogu se suočiti sa kaznama od 5.000 do 150.000 dinara, uz mogućnost dodatnih zaštitnih mera, uključujući zabranu određenih poslovnih operacija do godinu dana. Preduzetnici takođe mogu biti kažnjeni iznosima od 10.000 do 500.000 dinara, uz mogućnost zabrane određenih aktivnosti u trajanju do godinu dana.

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar