Postoje pesme koje rado naručujemo u kafani, a za koje ne znamo ko ih je napisao i kada su napisane. Primera radi, u nekoj kafani, uz vino, često se u ovom delu Vojvodine ali idalje, naruči jedna pesma koja od gostiju izmami sav novac iz novčanika, a za koju je večina ubeđena da je stara minimum pedesetak godina.

Da je pesma „Kućerak u Sremu“, koja počinje sa „Ima jedan kućerak u Sremu“, postala kultna, kazuje i podatak da su njeno ime pozajmili razni ljudi u raznim krajevima, pa je tako i najstarija kuća u Sremskim Karlovcima kafana „Kućerak u Sremu“.

Ima jedan kućerak u Sremu – sigurno ste čuli za njega, bez obzira na to koliko vam je godina. Ako i niste za pesmu, onda sigurno jeste za brojne kafane koje su ponele to ime. Ili ste na društvenim mrežama naišli na fotografije sa opisom „Kućerak u Sremu“. Zašto je to tako?

Zato što zaista „ima jedan kućerak u Sremu“, ali izgleda za svakog po jedan, jer je ova pesma ostavila veoma dubok trag u mnogima koji su je slušali.

Kućeraka u Sremu ima puno, ali jedan je originalan i to u pesmi Vlade Kanića, koji je tekst napisao davno u Norveškoj, zemlji u kojoj je proveo četiri decenije.

Zovem se Vlada Kanić i poznat sam po tome što me niko ne zna, ali svi znaju moju pesmu „Ima jedan kućerak u Sremu“ – rekao je autor muzike i teksta ove legendarne numere.

Pesnik, pevač, šansonjer, boem, stari Zemunac. Vlada Kanić, muzičar i kantautor, 1968. godine otišao je u Norvešku na dva meseca da „odradi tezgu” u jednom hotelu, a ostao više od četiri decenije. Poslednjih godina je više u Zemunu nego u ovoj skandinavskoj zemlji u kojoj je, kao žal za zavičajem, nastala njegova kultna pesma, neka vrsta himne „Ima jedan kućerak u Sremu”. To, kako je jedne subote, u dalekom Stavangeru, stvorena ova rado slušana pesma, posebna je priča.

Sudbina je htela da 1986. u restoran njegovog prijatelja u Oslu dođe orkestar Tamburica 5. Zaintrigiran, Kanić im nudi svoje stare pesme, ali piše i jednu novu – sad već čuveni „Kućerak“.

– Napisao sam je u jednom dahu, jedne maglovite subote u dalekom Stavangeru. Posvećena je mom ocu Milanu, poznatom zemunskom krojaču koji je u Bežaniji imao vinograd gde se uvek skupljalo dobro društvo. Napisao sam je kao oproštaj od tog lepog sveta i jedne lepe mladosti.  Odvojenost od otadžbine u snovima vraćala u detinjstvo, porodičnu kuću, očev vinograd…

Taj san, usanjan u dubokim vodama norveških fjordova i u ledenim, belim noćima severa, obrvan žudnjom za dalekim Dunavom i ljubavlju prema ravnici, Kanić je pretočno u pesmu „Kućerak u Sremu“, koja je kod nas vremenom prihvaćena kao narodna. Ova pesma i čežnja za voljenom zemljom je dokaz, da odlazak iz grada gde je čovek rođen ili gde je živeo, nekada je neminovnost, ali taj grad nikada neće izaći iz glave i duše.

Za popularnost svog „Kućerka” kaže da je zaslužan narod, publika, svi koji ga redovno slušaju, naručuju u kafanama. Kao kantautor, pored šansona, napisao je i oko 40 tamburaških pesama.

A kako je sve krenulo s pesmom i muzikom? Na subotičkom Omladinskom festivalu sedamdesete godine pevao je svoje pesme. I danas to isto čini. Pevao je i na Beogradskom proleću 1967. godine, da bi se godinu dana kasnije obreo u Skandinaviji. Pisao je tekstove i melodije za grupu „Elipse”, Zvonka Bogdana, Kemala Montena, Merimu Njegomir, kao i za „Apsolutno romantično”.

Vlada u Sremu uživa kada ima priliku. Uglavnom sa starim prijateljima iz zemlje i regiona na obroncima Fruške gore u Bešenovačkom Prnjavoru.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik