Kovid bolnica na Mišeluku postaće centar za palijativnu negu

Od strane Ozon
0 komentar

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će kovid bolnice u Novom Sadu, Batajnici i Kruševcu verovatno postati centri za palijativnu negu.

Kako je rekao Đerlek, postignuta je prećutna saglasnost svih onih koji odlučuju o ovom pitanju. Kako je rekao Đerlek, postignuta je prećutna saglasnost svih onih koji odlučuju o ovom pitanju.

On je naglasio da je plan da se samo jedan deo kovid bolnica upotrebi za palijativno lečenje, jer su vrlo kvalitetno urađene, posebno, kako je rekao, Batajnica koja ima ceo kardiohirurški deo i ginekološki i hirurški deo.

Tamo mogu da se rade sve vrste operacija, lečenja i invazivna dijagnostika. One će biti korisne i za lečenje, ali i za one pacijente kod kojih terapijskih mogućnosti više nema„, rekao je Đerlek.

On je zaključio da je to od velikog značaja za porodice koje nisu dovoljno stručne da bi nekom svom rođenom stavili nazogastričnu sondu, kateter, promenili stomu i slično.

Podsetimo da je ovo početkom decembra prošle godine predložila ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da bi te bolnice trebalo da služe za palijativnu negu jer je to nerešena oblast u srpskom zdravstvu.

Grujičić je tada za Euronews Srbija rekla da će tražiti da u tri kovid bolnice budu jedinice za palijativnu negu, ali da odluku o tome donosi Vlada Srbije.

Samo od karcinoma na godišnjem nivou oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000. U poslednjoj fazi bolesti pacijenta obično bolnice otpuštaju, jer njima ostaje samo palijativna nega.

Strategija o palijativnom zbrinjavanju, koja je usvojena još 2009. godine, predvidela je da se problem umirućih pacijenata reši otvaranjem posebnih jedinica za palijativno zbrinjavanje u okviru opštih bolnica. Sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, a palijativne jedinice otvorile su samo pojedine bolnice. Strategijom je planirano da takve jedinice budu u 25 okruga, sa ukupno 300 postelja. Prva faza trebalo je da bude završena do 2013. godine i da zdravstveni sistem ima 140 postelja palijativne nege, a da se do 2015. godine otvori još 160 postelja. 

Predviđeno je da u ovakvim jedinicama pacijenti borave najduže 15 dana da bi se porodica odmorila, ali da to može da se ponovi više puta godišnje.

Tanjug, Novosti, Euronews Srbija

Možda Vam se svidi i