Koliko će nas koštati grejanje ove sezone?

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – U susret zimskoj sezoni, stanovnici Sremske Mitrovice i širom Srbije suočavaju se s visokim troškovima grejanja. Prema računici Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), cena grejanja ove grejne sezone dostići će rekordne cifre, u zavisnosti od energenta koji se koristi.

Za prosečan stan od 60 kvadratnih metara, održavan na 20 stepeni Celzijusa tokom 16 sati dnevno, 180 dana tokom grejne sezone, potrebno je oko 9.000 kWh energije.

Ove godine, Mitrovčani koji koriste daljinsko grejanje suočavaju se sa dva povećanja cena. Cena daljinskog grejanja se povećavala tokom prethodnog perioda, argumentujući to povećanjem cena struje, gasa, goriva i sirovina. Samo ove godine, cena daljinskog grejanja je povećana dva puta.

Na primeru jedne porodice iz Sremske Mitrovice, poslednji račun za grejanje iznosi 8.700 dinara mesečno, što je za ovu porodicu značajno povećanje u poređenju sa 7.596 dinara koliko su plaćali prošle godine u istom periodu. Razlika je značajna i potekla je od martovskog povećanja cena, koje se ponovilo 1. oktobra. Uprkos ovim povećanjima, iz „Toplifikacije“ kažu da se verovatno ne očekuju nova povećanja cena, što bi značilo da će vlasnici stanova od 64 kvadrata koji su priključeni na daljinsko grejanje platiti 104.400 dinara godišnje.

Cene grejanja značajno variraju u zavisnosti od energenta koji se koristi.

Najniže troškove za grejanje ove sezone imaće domaćinstva koja koriste drva, pod uslovom da su peći novije i efikasne. U tom slučaju, trošak za grejanje iznosiće oko 56.000 dinara.

Ukoliko domaćinstvo koristi skuplje drvo i nema efikasnu peć, troškovi grejanja mogli bi dostići 92.500 dinara.

Što se tiče grejanja prirodnim gasom,cene prirodnog gasa će porasti za 10% od 1. novembra, sa novom cenom od 4.76 dinara po kWh bez PDV-a.

Cena grejanja na prirodni gas može značajno varirati u zavisnosti od potrošnje. Ako se potrošnja energije održava na istom nivou, ali cena prirodnog gasa raste, to znači i znatno viši račun za za grejanje.

Na primeru, račun za grejanje na gas iz novembra 2022 iznosi 7.560 dinara, sa povećanjem, ako ova porodica bude potrošila istu količinu kWh sada će platiti 10.091 dinara bez PDV-a. U Sremskoj Mitrovici, 6.577 domaćinstava koristi usluge JP „Srem Gas“.

Grejanje na pelet će koštati oko 85.000 dinara. U poređenju sa prošlom godinom, kada su cene peleta bile više, domaćinstva mogu očekivati niže troškove ove grejne sezone.

Sve ove cifre ukazuju na to da se cene grejanja kreću na najvišem nivou u poslednjim godinama, što čini grejanje sve većim izazovom za domaćinstva širom Srbije.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Ljupko 19.10.2023. - 9:12 am

Mitrovačka toplifikacija je naj skuplja u Srbiji. Sa jednog mesta se grejemo na bio masu koja je naj jeftiniji vid grejanja a oni računaju kao da troše atomsku energiju.

Komentari su zatvoreni.